Ford zatvara "neodrživu" fabriku u Velsu u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi

Auto 06. jun 201915:54 > 15:57
AFP/Sebastien Feval

Fordova fabrika motora u Velsu u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi "ekonomski je neodrživa" i biće zatvorena sledeće godine, objavili su iz američkog automobiliskog koncerna, prenosi agencija Anadolija.

Kompanija je za zatvaranje okrivila pad interesovanja kupaca i isticanje ugovora sa Jaguar Land Rover. Zbog toga Ford je najavio zatvaranje u septembru 2020. godine.

Stjuart Rauli, predsednik Forda za Evropu rekao je da promena potražnje kupaca i nepovoljni troškovi, kao i odsustvo proizvodnje dodatnih modela motora u pogonu u Bridžendu u budućnosti čine pogone ekonomski neodrživim.

Pogon u Bridžendu otvoren je 1980. godine i jedan je od najvećih poslodavaca u Velsu.

„Imaćemo pojačan program kroz koju ćemo pomoći zaposlenima da pronađu novi posao ili započnu vlastiti biznis“, naglasio je Rauli.

Džef Bek iz regionalnog ogranka sindikata GMB (Britanski kongres sindikata) istakao je da je vest „pravi udarac čekićem za velšku ekonomiju i zajednicu u Bridžendu“.

Loša vest iz Forda samo je poslednja u nizu za britansku automobilsku industriju, koja se bori sa neizvesnostima vezanim za Bregzit, kao i sa globalnim problemima koji ometaju sektor.

Ford je prošlog meseca objavio da će ukinuti 7.000 radnih mesta širom svijeta, među kojima i nekoliko stotina u Velikoj Britaniji.