Nemačka planira milion novih punjača za elektro-automobile

Auto 15. sep 201916:56 > 18:40
TOBIAS SCHWARZ / AFP

Manji partner u demohrišćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD), zahteva gradnju dodatnih milion punjača za električne automobile, javlja dnevnik Bild am Sonntag.

„Kako bi se električni automobili bolje prodavali u Nemačkoj, potrebno nam je dovoljno mogućnosti za punjenja ovih automobila električnom energijom“, rekao je vicekancelar Olaf Šulc (SPD) u razgovoru za Bild am Sonntag.

Nekoliko dana uoči sastanka tzv. klimatskog kabineta vlade Angele Merkel, na kojem bi trebalo da budu donete smernice klimatske nemačke politike, SPD kao jedan od glavnih mehanizama borbe protiv klimatskih promena smatra prelazak na automobile na električni pogon.

Glavno pitanje prema Šulcu, koji ujedno obavlja dužnost ministra finansija, je finansiranje programa novih milion punjača.

„Postavlja se pitanje finansiranja. Tu bi osim države trebalo da budu uključene i lokalne elektrodistrubucije“, rekao je Šulc.

Planirane su i dodatne poreske olakšice za vlasnike elektro-automobila.

Tzv. klimatski paket nemačke vlade trebalo bi da bude donet sledećeg petka, a on predviđa ostvarenje klimatskih ciljeva do 2030. za šta bi trebalo biti izdvojeno oko 40 milijardi evra.

U Nemačkoj je prodaja električnih i tzv. „plug in“ hibridnih automobila u porastu, ali njihov udeo u ukupnom broju prodatih novih automobila je s 1,9 posto još zanemariv.