Reno otpustio direktora koji je zamenio uhapšenog šefa Karlosa Gona

Auto 11. okt 201912:42 > 12:44
Tanjug / Cyril Zingaro/Keystone via AP

Francuski proizvođač automobila Reno otpustio je svog generalnog direktora Tjerija Bolora, u još jednoj izmeni rukovodstva posle hapšenja prethodnog direktora i predsednika Karlosa Gona.

Odluka je doneta dan pošto je Nisan sa kojim je Reno u savezu, imenovao novog generalnog direktora ukazujući da su dve kompanije rešene da raščiste stvari posle skandala oko bivšeg šefa Karlosa Gona, koji je poljuljao vrh dve kompanije.

Odluka o otpuštanju Bolora stupa na snagu odmah, saopšteno je posle današnjeg sastanka Upravnog odbora kompanije. Reno je saopštio da će privremeno Bolora zameniti sadašnja glavna finansijska direktorka Klotild Delbos.

Bolor je zamenio Gona kada je on uhapšen u Tokiju prošlog novembra po optžbama da je falsifikovao finansijske izveštaje i prijavljivao manje nadoknade čime je izneverio poverenje. Gon koji je dugo godina bio na čelu saveza Nisan-Reno trenutno čeka suđenje i odbacuje svaku krivicu.

Reno ima u vlasništvu 43 odsto Nisana, ali je njihov savez bio pod pritiskom posle hapšenja Gona.

Nisan je ove nedelje sproveo izmenu uprave, kada su sklonjeni glavni rukovodioci iz ere Gona.

Reno je razmatrao i ponudu Fijat Krajsler Automobila o spajanju kojim bi bio formiran treći po veličini proizvođač automobila na svetu, ali su pregovori propali zbog zabrinutosti oko uloge Nisana.

Ovo je za Reno način da okrene list sa ere Karlosa Gona koji čeka suđenje u Japanu. Bolor je bio Gonov štićenik.