Nove žute trake u Beogradu, nova metoda provere da li se poštuju

Auto 20. dec 201913:45 > 13:49
N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da su danas uvedene nove žute trake na četiri lokacije u gradu kako bi se obezbedio bolji protok vozila u javnom gradskom prevozu. Pored ovih, grad planira uvođenje još žutih traka, a Vesić najavljuje i primenu nove tehnologije u proveri da li se one poštuju.

Jedna od novih lokacija na kojima će postojati žuta traka je na raskrsnici Ulice Milentija Popovića i Bulevara Mihajla Pupina, a žutom trakom obeležena je i Ulica omladinskih brigada od kružnog toka kod Opštine Novi Beograd do Ulice Jurija Gagarina.

„U Bulevaru oslobođenja tramvajske baštice obeležavamo kao žute trake, od Veterinarskog fakulteta do kružnog toka na Slaviji“, rekao je Vesić i najavio novi režim saobraćaja u Ulici Jaše Prodanovića, od Cvijićeve do Takovske.

POVEZANE VESTI

Ulica Jaše Prodanovića u smeru ka Takovskoj postaje jednosmerna, osim za trolejbuse koji će saobraćati u oba smera.

„Na taj način smo omogućili da trolejbusi idu u oba smera, ali će ulica biti rasterećenija. Postavlja se signalizacija za zabranu skretanja iz Cvijićeve u Jaše Prodanovića i u tom smislu ćemo omogućiti lakše uključenje trolejbusa u Takovsku“, prenela je gradska uprava Vesićevu izjavu beogrdskim medijima.

Žuta traka će, prema Vesićevim rečima, biti uvedena u Bulevaru vojvode Mišića, od Radničke ulice do „Tempa“, ali će važiti samo „u špicu“ – od 7 do 9 i od 15 do 18 časova.

„Žuta traka postoji od Gazele do Mosta na Adi, a sada će biti proširena do ‘Tempa’ kako bismo omogućili brži protok vozila javnog prevoza“, izjavio je Vesić.

Do 31. decembra biće uvedene žute trake i u Ulici Jurija Gagarina na delu od Omladinskih brigada do Mosta na Adi, u oba smera, da bi se omogućilo lakše funkcionisanje linija 85, 89 i 95.

Do kraja januara biće izmenjen režim saobraćaja na raskrsnici u ulicama Ilije Garašanima, Takovskoj i Svetogorskoj uvođenjem zabrane skretanja levo za vozila iz Ulice Ilije Garašanina u Takovsku.

Žuta traka biće uvedena i u Ulici Ilije Garašanina od Majora Ilića do Takovske, a do kraja januara uvodi se i žuta traka u Višnjičkoj ulici od Vuka Vrčevića do Rospi ćuprije.

„Do kraja januara ćemo pustiti novi tehnološki način kontrole svih žutih traka, kontrole stajanja na četiri migavca, zauzimanja tramvajskih baštica. Biće to savremen način kontrole. Više neće biti moguće da se neko sakrije i pomisli da ga neće uočiti kada se bahato parkira ili zauzme žutu traku“, rekao je Vesić.

On je najavio da će „takav prekršaj vrlo brzo biti uočen, a kazna napisana u roku od nekoliko minuta“, naglasivši kako „više ništa neće zavisiti od saobraćajnih policajaca i komunalnih milicionera“.