Saveti za vožnju u zimskim uslovima

Auto 19. dec 201915:45 > 15:47
Pixabay (ilustracija)

Automobil treba za zimu dobro pripremiti, a prilikom vožnje u zimskim uslovima, kada je kolovoz izrazito klizav, najvažnija je uglađenost i nežnost vozača prema komandama. Nagli i oštri manevri su kontraproduktivni.

Šta je potrebno uraditi pre uključivanja u saobraćaj

Sednite pravilno i obezbedite vidljivost

Pravilno sedenje osnov je bezbedne vožnje u bilo kojim uslovima, a naročito je važno kad su oni izazovni kao zimi. Nemojte stoga „ležati“ za volanom – nemojte nisko da spustite naslon sedišta tako da jedva dosežete volan, jer u tom položaju ne možete brzo ni adekvatno reagovati.

Naslon treba postaviti što uspravnije, a od volana se odmaknuti toliko da kad ispružite ruku na vrh volana on doseže do zgloba vaše šake. Podesite udaljenost sedišta i volan tako da leva noga prilikom stiskanja kvačila bude gotovo sasvim ispružena, piše Autoklub.

Raskomotite se

Zimi zbog hladnoće najčešće nosimo gomilu glomazne, teške i debele obuće i odeće. A to se sve kosi s načelima bezbedne vožnje. Bitno je, naime, da automobil što bolje osećate, a ponašanje automobila se oseća kroz sedište.

Da ne kažemo kako vas kruta i debela zimska obuća i odeća istovremeno ograničava u pokretima i njihovoj brzini što zimi može biti ključno za bezbednu vožnju. Stoga se – čim se kabina u automobilu zagreje – raskomotite, a ako je vožnja duža razmislite o korišćenju dodatnog para mekane obuće samo za vreme vožnje.

Dodatna oprema

Osim obavezne strugalice za led ili spreja za odmrzavanje stakla, korisno je u gepek staviti i neke druge potrepštine koje bi vam mogle zimi biti od pomoći.

Na primer, stare rukavice i ćebe u slučaju da vam slučajno u zimskim uslovima pukne guma. Kišobran je nešto što bi i inače bilo korisno imati u automobilu, a ako želite da sačuvate unutrašnjost svog automobila pametno je da kupite gumene tepihe koji poput kadica skupljaju vlagu koju obućom unosimo u automobil, umesto da je upijaju.

Očistite vetrobran spolja

Da biste uopšte bilo šta videli s vozačke pozicije, najpre treba očistiti vetrobran koji zimi može biti zaleđen ili prekriven snegom.

Treba li uopšte spominjati da vetrobran treba očistiti celi, a ne samo sredinu?

Odmaglite vetrobran

Nakon što ste vetrobran potpuno očistili spolja, s obzirom da su zimi temperature niske, a u vazduhu i okolini je puno vlage, on će se često kad uđete u auto zamagliti iznutra.

Ne samo zbog topline vašeg tela i daha nego i zbog činjenice da zimi i obućom i odećom u auto unosimo puno vlage. Stoga ga pre kretanja treba odmagliti: nakon pokretanja motora uključite ventilaciju na najjače i usmerite prema vetrobranu. Korisno je pritom uključiti i klima-uređaj bez obzira koliko hladno bilo, jer klima-uređaj isušuje vazduh.

Odmrznite zadnje staklo

Osim što pre vožnje treba obezbediti preglednost napred, to isto treba učiniti i nazad. Stoga, nakon što ste sastrugali led ili sneg s vetrobrana to isto trebate da učinite i sa zadnjim i bočnim staklima, kao i s retrovizorima.

Zadnje staklo, a kod većine modernih automobila i spoljni retrovizori imaju jednu veliku prednost u poređenju s vetrobranom – imaju u sebi ugrađene električne grejače koji omogućavaju njihovo brzo ne samo odleđivanje već i odmagljivanje. No, imajte na umu da ti grejači troše puno struje, pa ih koristite samo kad je motor upaljen.

„Zlatna“ pravila vožnje u zimskim uslovima

Nežno s volanom

Isto kao i s kočnicama i gasom, i volanom dodatno opterećujete prednje točkove, što može biti ključna razlika između njihovog proklizavanja i držanja kontakt s podlogom.

Stoga volan u vožnji na klizavom držite što mekše i s njime baratajte što nežnije i opreznije. Neka svaki zaokret volanom počinje mekano pa onda sve progresivnije dok ne osetite da auto više na prati zadani smer. Ako se to dogodi, popustite i vratite malo volan kako bi prednji točkovi ponovno uhvatili kontakt s podlogom.

Stisnite kvačilo

Ono što vas često može spasiti kad je kolovoz klizav, a automobil počne da klizi je radnja koju većina vozača nikad ne radi jer im nije ugrađena u automatiku vožnje. Bez obzira da li je reč o automobilu s prednjim, zadnjim ili pogonom na sve točkove, jedna jednostavna radnja – a to je da pritisnete kvačilo i oslobodite pogonske točkove od bilo kakve sile – može tada biti spasonosna.

Ukidanje vučne sile, bez obzira dajete li gas ili kočite motorom, može biti presudan jezičak na vagi između toga da guma nastavi da proklizava ili uhvati kontakt s podlogom, pa to treba biti vaša prva reakcija na klizanje. Kod svake kritične situacije treba stisnuti kvačilo – vučnu silu tako isključujemo i tako ćemo najlakše stabilizovati svoj automobil.

Držite razmak

Uprkos svim vozačkim sposobnostima, na klizavom kolovozu često je jedina stvar koja vas može spasiti od sudara držanje adekvatnog razmaka od vozila ispred. Već na mokrom kolovozu povećajte razmak, a naročito kad je on zaleđen ili ima snega.

U odnosu na suv asfalt taj razmak treba biti višestruko veći. Na to će vas upozoriti i moderni bezbednosni sistemi, ali od ključne važnosti za što kraći zaustavni put su vaše gume – na snegu prave zimske gume imaju gotovo dvostruko kraći zaustavni put od letnjih

Oprezno s kočnicama

Kočnice su u uslovima klizavog kolovoza često pregrub alat za usporavanje auta, jer je između guma i podloge malo trenja. Zato ih treba koristiti kao zadnju liniju odbrane, a i tad što nežnije. Prvo probajte što više da usporite auto kočenjem motora, a tek onda oprezno pritisnite kočnicu.

Ako, pak, treba naglo zakočiti, ako imate ABS pritisnite kočnicu do kraja i držite je stisnutu bez obzira na njeno trzanje. Ako vaš auto nema ABS, na snegu možete koristiti blokiranje točkova kako bi se ukopali u sneg, ali imajte na umu da je tad skretanje onemogućeno.

Koristite proklizavanje

Kad je kolovoz sa snegom, inače neproduktivno proklizavanje točkova prilikom kretanja može biti od koristi. Stoga većina auta koji su opremljeni ESP-om i kontrolom proklizavanja točkova ima mogućnost isključivanja tog sistema pri malim brzinama.

Naime, prilikom proklizavanja točkova gume grebu o sneg, ukopavaju se i time je ponekad omogućeno pokretanje vozila koje bi ESP u suprotnom onemogućio. Stoga ako zapnete, isključite ESP i probajte umerenim proklizavanjem točkova i okretanjem volana izaći iz snega.

Uvek u višem stepenu prenosa

Automobil ćete na klizavom najbrže pokrenuti i ubrzati tako da budete što nežniji i odmereniji. Kako je vučnu silu puno lakše nežno dozirati što je motor u nižim okretajima, prebacite u viši stepen prenosa čim je to moguće.

Na snegu ili ledu, čim pokrenete auto s mesta prebacite u drugi stepen prenosa, a u zavisnosti od automobila možete čak i kretati iz drugog stepena. Jedina stvar koja u vožnju zimi treba biti brza i odlučna su izmene stepena prenosa. Stoga budite brzi na menjaču kako ne bi izgubili inerciju koju ste postigli.