Tesla mora zbog zmija i guštera da prekine izgradnju fabrike u Nemačkoj

Auto 08. dec 202021:36 > 21:52
REUTERS/Hannibal Hanschke

Po nalogu nemačkog suda i nakon uspešne tužbe ekoloških udruženja, Tesla mora da obustaviti pripremne radove za izgradnju fabrike električnih automobila nedaleko od Berlina, piše BBC.

Proizvođač električnih automobila krčio je šumu blizu nemačke prestonice za svoju prvu fabriku automobila i baterija u Evropi, ali protivnici su tvrdili da će to ugroziti staništa zmija i guštera.

Sud u Frankfurtu je naredio obustavu krčenja šume, u iščekivanju novih studija o uticaju na okolinu.

Sličan sudski nalog izdat je Tesli početkom godine kada je ta američka kompanija planirala tzv. gigafabriku u Grinhajdu, u istočnoj saveznoj pokrajini Brandenburg. Kao razlog su tada navedeni ugroženost biljnog i životinjskog sveta, kao i snabdevanje vodom.

Tesla nije javno komentarisao najnoviju sudsku odluku koja je rezultat sudskog postupka s Unijom za očuvanje prirode i bioraznolikosti (NABU) i Zelene lige. Konačna se presuda tek očekuje.

Udruženja tvrde da će deforestacija uništiti staništa peščanih guštera i neotrovne obične smukulje. Obe vrste su zaštićene. Udruženja brine i da bi bučni radovi mogli ugroziti gmizavce tokom zimske hibernacije.

„Ni Tesla nije iznad zakona“, rekao je Hajnc Hervig Mašer, predsednik Zelene lige.

Ilon Mask, šef Tesle, na sva je zvona prošle godine najavio plan izgradnje fabrike koja bi proizvodnju počela 1. jula 2021. godine, s godišnjom proizvodnjom od 500.000 automobila.

Slučaj s Teslom izazvao je velika trvenja između zaštitara prirode i dve stranke, CDU-a i FDP-a, koje se pribojavaju da bi cela stvar mogla naštetiti imidžu Nemačke kao zemlje poželjne za poslovanje.

REUTERS/Hannibal Hanschke

Tesla je dobio dozvolu nemačkog ministarstva za okolinu da započne radove na lokaciji, ali „na vlastiti rizik“.

Plan američke kompanije je bio da raskrči zemljište veličine 300 hektara na kojem se prostire 92 hektara šume, ali konačno odobrenje daju lokalne vlasti koje su uvažile prigovore udruženja za zaštitu okoline.

Tesla ima dve gigafabrike u SAD-u i jednu u Šangaju u Kini. Početkom godine Tesla je pretekao Tojotu kao najvredniji proizvođač automobila na svetu.

Tržišna vrednost Tesle eksplodirala je ove godine nakon što su investitori počeli snažnije da investiraju u kompaniju, s obzirom da je budućnost u kojoj svi voze električne automobile sve izglednija.