Cene Tesle se povećavaju zbog problema u nabavci osnovnih komponenata

Auto 01. jun 202113:05 > 13:07 5 komentara
Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask ističe da će se cene automobila Tesla podići zbog problema u snabdevanju vezanim za automobilsku industriju. Cene modela 3 i modela Y su porasle početkom ovog meseca zbog globalne nestašice čipova.

Cene pojedinih Teslinih modela su porasle zbog globalne nestašice čipova koji su namenjeni autoindustriji, posebno određenih sirovina, napisao je Ilon Mask na Tviteru.

Maskovo objašnjenje je stiglo kao odgovor korisniku Tvitera koji je rekao da mu se ne sviđa pravac u kom je kompanija krenula. Dizanje cena, a u isto vreme ukidanje određenih funkcija kao što je potpora za leđa u vožnji u modelu Y.

Tesla je ranije ovog meseca podigla cene modela 3 i modela Y, piše vebsajt Electrek. To je peti put u samo nekoliko meseci da ova kompanija podiže cene svojih automobila.

Kompletna globalna autoindustrija ozbiljno je pogođena problemom nedostatka osnovnih komponenata, posebno čipova, koji je nastao usled izbijanja pandemije kovid-19.

Pročitajte još:

Predviđa se da će nestašica čipova autoindustriji napraviti gubitke od 110 milijardi dolara u 2021. godini. Proizvođači kao što su Ford i GM su smanjili prognoze godišnje zarade za milijarde dolara.

Ni kompanija Tesla nije imuna na ovaj problem. Prošlog meseca na sastanku vezanom za zaradu kompanije Mask je istakao da će problemi u snabdevanju izazvati neverovatne smetnje i da nestašica čipova znatno utiče na Tesline ciljeve u proizvodnji. Mask je nedavno objavio na Tviteru da će datum isporuke za model S Plaid, najbržeg Teslinog modela, biti pomeren za 10. jun.

Tesla je trenutno u pregovorima sa proizvođačima čipova u vezi sa plaćanjem unapred za njihovu nabavku, izveštava Financial Times. Mask je takođe izrazio interesovanje za vertikalnu integraciju. U skladu sa tim kompanija je prošle godine objavila plan da krene u proizvodnju baterija za svoje potrebe i čak kupila zemlju u Nevadi kako bi radila na iskopavanju materijala za litijum baterije.