Drveni spaček, jedinstven u svetu, ide na aukciju

Auto 17. maj 202313:19 6 komentara
GUILLAUME SOUVANT / AFP

Jedinstveni primerak citroena 2CV, popularnog spačeka, čija karoserija je izrađena od drveta, mogao bi biti prodat po ceni od 150.000 do 200.000 evra na aukciji u Francuskoj 4. juna, objavili su organizatori Ajmerik i Filip Rujak.

„Reč je o jedinom vozilu od drveta u svetu koje je u savršenom voznom stanju. Izvan je svake konkurencije. Istovremeno, to je jedinstveno vozilo i umetničko delo“, kazao je Ajmeric Rujak.

Procenu cene koju bi drveni spaček mogao da postigne postavili su na osnovu „svetskog rekorda za jedan 2CV“ koji je bio prodat za 176.000 evra. Ovaj model ima „sve potencijale da potuče taj rekord“, kaže Rujak.

GUILLAUME SOUVANT / AFP

Aukcija će se održati u mestu Montbazon u srednjem delu Francuske.

Karoserija 2CV, tipa AZKA je iz 1955. godine i potpuno je napravljena od drveta voćaka, za šta se pobrinuo penzionisani francuski stolar Mišel Robijar.

Za izradu branika koristio je drvo oraha, karoseriju je napravio od drveta kruške i jabuke, a vrata i poklopac prtljažnika izrađeni su od trešnjevine.

„Vozilo je položilo ispit tehničke kontrole, ima saobraćajnu dozvolu iz 1957, registrovano je, te dakle može na drum“, objasnio je Ajmerik Rujak.

GUILLAUME SOUVANT / AFP

Stolar Robijar, koji je već izradio drvene makete za Ferari, počeo je da pravi drveni spaček 2011.

„Posvetio sam tome pet godina života, 5.000 sati rada, strasti, danju, a ponekad i noću. 2CV odvezao se iz moje radionice u septembru 2017“, rekao je.

„Steglo me u srcu. Ali nema veze, imam već drugi projekt u glavi: DS21 kabriolet kupe šapron mislim da završim za 27 meseci i tako proslavim 70 godina tog automobila“, rekao je Robijar o vozilu popularno nazvanom „žaba“.

Komentari (6)

Vidi sve komentare