EU i Nemačka se dogovorile o zabrani prodaje vozila na fosilna goriva od 2035.

Auto 25. mar 202316:07 21 komentara
Pixabay.com/ Shelton Keys Dunning / Ilustracija

Evropska unija i Nemačka objavile su da su postigle dogovor o zabrani prodaje vozila sa pogonom na fosilna goriva od 2035. godine, prenosi Politiko.

Dogovor, kako se navodi, označava prekretnicu u automobilskoj industriji i zabranjuje dalju prodaju vozila na fosilna goriva od 2035. godine, u skladu sa opredeljenjem EU da do 2050. godine bude „karbon neutralna“, odnosno sa nultim emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Berlin je zahtevao da Brisel pruži garancije da će zakon dopustiti prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade na sintetička goriva, što je centralna tačka dogovora.

Evropski komesar za ekologiju Frans Timermans objavio je na Tviteru da je sa Nemačkom postignut dogovor o budućoj upotrebi goriva u automobilima, a isto je učinio i nemački ministar saobraćaja Folker Vising.

On je naveo da vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju od 2035. godine samo ako koriste goriva koja su neutralna u odnosu na emisije ugljen-dioksida.

Komentari (21)

Vidi sve komentare