Za mnoge Fića nije samo auto: On je deo tradicije, član porodice, pečat jednog vremena

Auto 17. jun 202418:28 7 komentara

Udruženje ljubitelja fiće iz Kragujevca, uz podršku grada i turističke organizacije, već 20 godina organizuje tradicionalni Fića fest u Kragujevcu. I ovog vikenda okupio se veliki broj vlasnika ovog popularnog automobila iz cele Srbije, ali i regiona. Pojedini su fićom prešli stotine kilometara samo da bi predstavili svog ljubimca, kog ponosno čuvaju od zaborava.

„Moj prvi auto je bio fića, taj fića je bio 71. godište. I sa njim sam prošao lepe trenutke I ostavio je mnogo lepe uspomene na mene“, priča jedan od vlasnika.

Za mnoge Fića nije samo auto. On je deo tradicije, član porodice, pečat jednog vremena. Ljubimac je ne samo Kragujevčana, gde je proizveden, već i svih jugonostalgičara. Jedan od njih stigao je u Kragujevac iz Crne Gore. Naravno, fićom.

N1

„Pa, nije dug, put je kratak. Kada je ljubav u pitanju, svi su putevi kratki. Ne znam šta bih vam rekao, vozilo sam kupio pre 10 godina, a pre osam godina je završeno, restaurirano, ofarbano. I to je vozilo od mnogih koje imam, koje je prešlo najviše kilometara i donelo mi najviše druženja, ljubavi i svega“, navodi Željko Knežević, vlasnik fiće iz Nikšića.

Kilometri i kilometri prelaze se i danas bez problema. Fića još nikoga nije ostavio na putu.

N1

„Jednostavno fiću volim, prvi moj auto je bio fića. Ja sam po profesiji frizer, ali volim da pravim ovakve automobile, napravio sam jedinstven primerak, isekao sam fiću, napravio sam od njega fića-fijaker“, rekao je Nebojša Pavlović, vlasnik fiće iz Kragujevca.

Šta sve fića može, to znaju najbolje vlasnici ovog vremešnog automobila. Mnogima je fića bio prvi porodičan auto, a ono što Kragujevac i Kragujevčane vezuje za ovo vozilo je srećno vreme kada se fića proizvodio u Zastavi i kada je na hiljade radnika radeći u fabrici obezbeđivalo egzistneciju za svoje porodice. Što danas, na žalost, nije slučaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare