(FOTO/VIDEO) Italijani odaju počast dizajneru „najružnijeg“ automobila na svetu

Auto 26. feb 202416:45 17 komentara
Art Konovalov / Shutterstock

Fijat je nakon 25 godina "otkrio" novu Multiplu. Tačnije, reč je o modelu Multipla 6x6, posebnom izdanju napravljenom kako bi bio proslavljen inovativni dizajn automobila koji je često bio proglašavan jednim od najružnijih automobila.

Posebno izdanje dizajnirao je Roberto Đolito, dizajner originalnog modela iz 1998. godine i trenutni direktor podružnice Stellantis Heritage koja pokriva legendarne modele italijanskih marki alfa romeo, fijat, lanč i abart.

Fijat Multipla 6×6 nadahnuta je sa šest likova, svaki sa svojom osobinom, koje je takođe dizajnirao Đolito 1998. kako bi prikazao svestranost Multiple. Njegove slike krase karoseriju i izvezene su na sedištima.

U fijatu kažu da “Multipla redefiniše ulogu dizajnera razbijajući uobičajenu predrasudu da su dizajneri isključivo zabrinuti za stil i estetiku”.

Drugim rečima, iako ne osvaja dizajnom na prvu, Multipla je jako praktičan automobil. U njega se može smestiti čak šest osoba, pa se zato i dizajner odlučio na šest likova od kojih svaki predstavlja neku osobinu.

Te osobine prikazane su u likovima kao što su poslovni čovek, monah, dečak slobodnog duha, istraživač, dete koje zamišlja kako odrasta da bi moglo da vozi automobil i dama koja odlazi na noćni izlazak u grad.

Ovo je kolekcionarski primerak koji stiže u tirkiznoj boji, koja asocira na “otvorene prostore i more”, na poklopcu motora i bokovima, a točkovi, branici i letvice na vratima obojeni su u bijelu boju. Ista boja se koristi u unutrašnjosti, na instrument ploči i vratima. Ova Multipla je spremnu za prodaju, a kako je “lepota u oku prosmatrača, verujemo da će se naći brojni zainteresovani“, iako fijat još nije otkrio cenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare