IEA: Broj prodatih električnih automobila u svetu će do kraja godine dostići 17 miliona

Auto 23. apr 202414:37 10 komentara
Beograđanin puni električni automobil direktno sa bandere na Bulevaru
N1

Broj prodatih električnih automobila u svetu će do kraja godine dostići 17 miliona, za 20 odsto više nego 2023, prema procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Prodaja električnih automobila je u prvom tromesečju porasla za oko 25 odsto u odnosu na isti period 2023, a broj električnih automobila prodatih za prva tri meseca ove godine skoro je jednak broju tih vozila prodatih tokom cele 2020.

„Očekuje se da će više od jednog od pet automobila prodatih širom sveta ove godine biti električni, a očekivani rast potražnje tokom sledeće decenije preurediće svetsku automobilsku industriju i znatno smanjiti potrošnju nafte za drumski saobraćaj“, navodi se u novom izveštaju IEA.

Pročitajte još:

Najviše električnih automobila, oko 10 miliona, biće prema procenama prodato u Kini, čineći 45 odsto svih automobila prodatih u toj zemlji.

Očekuje se da će u SAD svaki deveti prodati automobil biti električni, a u Evropi svaki četvrti.

Uprkos kratkoročnim izazovima na nekim tržištima, IEA procenjuje da će do 2030. na putevima u Kini skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti.

Prodaja električnih automobila je prošle godine u svetu povećana za 35 odsto na gotovo 14 miliona, najviše u Kini, Evropi i SAD, ali je rast zabeležen i na nekim novim tržištima, kao što su Vijetnam i Tajland.

„Očekuje se da će znatna ulaganja u lanac snabdevanja električnim vozilima, podrška politika i pad cena električnih vozila i njihovih baterija dovesti do još značajnijih promena u godinama koje dolaze“, navodi se u saopštenju i dodaje da bi do 2035. svaki drugi prodati automobil u svetu mogao biti električni.

IEA navodi da je više od 60 odsto električnih automobila prodatih u Kini 2023. bilo jefitniije od njihovih konvencionalnih ekvivalenata, ali da su u Evropi i SAD cene automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem u proseku i dalje niže.

Očekuje se ipak da će jačanje tržišne konkurencije i unapređenje tehnologija baterija spustiti cene u narednim godinama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare