Izmene zakona: U kojim slučajevima će policija moći da vam oduzme automobil

Auto 26. mar 202321:25 32 komentara
Beograd 04.02.2022. Saobraćajna patrola, saobraćajna policija, kontrola saobraćaja, kamere, kamera, test, alko test, testiranje na alkohol Foto Petar Lazovic
Petar Lazović

Dugogodišnji trend smanjenja broja žrtava u saobraćaju, koji je bio konstantan od 2000. godine poslednje dve godine je prekinut. Tokom prošle godine u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama 535 osoba izgubilo život. Godinu dana ranije, poginula je 521 osoba, a 2020. njih 492.

U cilju zaustavljanja ovog novog trenda povećanja broja žrtava, nadležni planiraju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, piše „Danas“.

Povezano

Iako propis još nije ušao u skupštinsku proceduru, te još ima mesta za promene, on, za sada, predviđa neke značajne izmene.

U prvi plan iskače odredba koja će omogućiti policijskim službenicima privremeno oduzimanje vozila za počinioce teških prekršaja.

Naime, ukoliko uoči težu povredu zakona, a proverom ustanovi da je vozač u poslednje dve godine osuđen za težak prekršaj iz saobraćaja, zakon će omogućiti policijskom službeniku privremeno oduzimanje “predmeta kojim je počinjen prekršaj”.

Pod težim prekršajima podrazumeva se vožnja pod dejstvom više od 1,2 promila alkohola, odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate, prekoračenje brzine za više od 100 kilomeata na čas u naselju, za više od 60 u zoni škole ili „zoni 30“, te za više od 50 kilometara na čas u zoni usporenog saobraćaja.

Pod istu kategoriju prekršaja potpada i prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača ili mestu koje nije predviđeno za sedenje, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko pune linije i vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije.

Vozila će moći da budu oduzeta i zbog vožnje tokom mere zabrane upravljanja vozilom i nakon oduzimanja dozvole. Isti težinu ima i vožnja na neosvetljenom putu bez upaljenih svetala, preticanje i obilaženje vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pešaka, ali i preticanje i nepropuštanje kolona pod pratnjom.

Među bitnijim novinama koje su predviđene izmenama je i što je normirana upotreba električnih trotineta. Opširnije na Danas.rs.

Komentari (32)

Vidi sve komentare