Jedva staju na parking mesta: Zašto su automobili sve veći i veći

Auto 10. feb 202407:50 35 komentara
Shutterstock/ Giovanni Love

Automobili su u nekim delovima sveta uvek bili veliki. Ali ove zveri sada postaju sve veće i veće, a brojke pokazuju da su veliki automobili sve popularniji kod kupaca i sa sobom donose niz problema.

„Ševrolet suburban“ iz 2024. godine, SUV za devet osoba, dugačak je 5,5 metara i reklamira se kao „soba sa pogledom“. Južnokorejski proizvođač KIA izbacio je potpuno električni krosover model sa sedam sedišta. Električni Hamer je dostigao maksimalnu širinu od 2,4 metra.

Shutterstock/ Karolis Kavolelis

Statistika pokazuje da širina automobila prosečno raste po jedan centimetar na svake dve godine. Sa povećanjem veličine dolaze i problemi, od uticaja na životnu sredinu do pitanja bezbednosti, uz sve veće teškoće da se ovim automobilima manevriše kroz ulice i parking mesta, predviđene za manje automobile.

Kako su automobili postali tako veliki?

Od kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, automobili su počeli da menjaju oblik, a veličina da raste, kao da su naduvani balon. Razloga je mnogo i kompleksni su, piše BBC.

Dodavanje bezbednosnih karakteristika, kao što su prednji i bočni vazdušni jastuci, i „zona gužvanja“, zahtevalo je i više prostora. Istovremeno, potrošači su počeli da traže više luksuza i egzotike.

I na kraju, auto industrija je podsticala kupovinu kamioneta i SUV-a u odnosu na lakše sedan modele. Razlog je u tome što je američki Kongres 1975. godine, posle naftne krize i arapskog embarga na naftu izmenio propise o prosečnoj potrošnji, tako što su standardi za sedan vozila pooštreni, dok su ostali blaži za kamionete i SUV-ove.

Propisi su se od tada menjali, ali i dalje dozvoljavaju niže standarde za veća vozila.

Drugi razlog je u tome što su proizvođači nudili manja vozila za evropska, južnoamerička i azijska tržišta, dok su kupcima u SAD i Kini na raspolaganju bili mnogo veći modeli.

I Evropljani prešli na veće modele

U međuvremenu su i te razlike nestale. I dok su se u Velikoj Britaniji nekada uglavnom vozila domaća vozila, dizajnirana za uske britanske ulice, sada se u Evropi uglavnom kupuju automobili iz uvoza predviđeni za široke urbane sredine i autoputeve.

Shutterstock/ Tricky_Shark

Prosečna težina automobila u Evropskoj uniji 2020. godine iznosila je 1.457 kilograma, što je tri odsto više nego 2019. godine i čak 15 odsto više nego 2001.

Organizacjia „Which?“ koja testira navike potrošača, proizvode i usluge, utvrdila je da je prošle godine 161 model automobila bio prevelik za prosečno parking mesto u Velikoj Britaniji. Njih 27 su bili toliko široki da je otvaranje vrata bilo otežano u slučaju da se automobili na parkiraju jedan pored drugog u obeleženom parking prostoru.

Prosečna širina automobila u Evropskoj uniji je porasla na 180 centimetara, što se često koristi kao donji prag za parkiranje na evropskim ulicama.

Još jedan, važniji problem je povećana emisija izduvnih gasova koja dolazi s većim automobilima. Prelazak SUV modela s benzina i dizela na električne baterije je korak napred u smanjenju zagađenja, ali i korak napred u još većim gabaritima.

Automobili koji imaju baterije mogu da postanu pravi pravcati projektili u slučaju sudara, piše BBC. Brojke pokazuju da su SUV modeli predstavljali oko 55 odsto svih električnih automobila širom sveta 2022. godine, a tražnja za ovim automobilima raste.

Ubice na putevima

Veći automobili znače i više žrtava u saobraćaju. Naime, mnogi veći modeli imaju i veći razmak između kolovoza i haube, što predstavlja novi rizik.

Studija izvršena u SAD, koja je obuhvatila skoro 18.000 saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali i pešaci, pokazala je da SUV modeli i kamioneti s prednjim delom višim od 102 centimetra imaju 45 odsto više šansi da dovedu do smrtnih slučajeva kada dođe do nesreće, od automobila s haubama visokim do 76 centimetara.

Druga studija koja je obuhvatila 3.400 saobraćajnih nesreća u SAD u kojima su bili udareni pešaci, dovela je u vezu visinu prednjeg dela vozila s rizikom od smrti pešaka. Podizanje haube za deset centimetara je bilo povezano s 22 odsto većim rizikom od smrti pešaka.

Pored mase i ubrzanja, stručnjaci navode i treći smrtonosni faktor – dizajn haube. Što je ona viša i s više uglova, rizik je veći jer se stvaraju „slepi uglovi“ koji u kojima se čak ni odrasli pešaci ne vide.

Pored toga, za razliku od nižih, kraćih i zaobljenijih hauba, ove velike ne samo da udaraju – one bacaju pešake pod točkove, napominju stručnjaci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare