Jeftine namirnice koje mogu da spreče stvaranje leda na staklima automobila

Auto 04. dec 202306:55 9 komentara
Shutterstock/Rtstudio

Led na staklima automobila često pravi problem vozačima u ovo doba godine.

Skidanje leda sa vetrobranskog stakla čest je razlog zbog kog mnogi ljudi kasne ujutru na posao. Pokušaj struganja leda strugačem i iskušenje da idete u krajnost da ga polijete toplom vodom može biti frustrirajuće. Ali postoji manje ekstreman, iako pomalo neobičan, trik koji uključuje upotrebu crvenog luka, piše The Mirror.

Izlazak iz kuće u zimskim mesecima može biti dovoljno izazovan bez potrebe da trošite dragocene minute na odleđivanje automobila. Bivša reporterka Mirrora Deni Skot odlučila je da proveri da li jedan od najjeftinijih trikova funkcioniše.

Dani je jedne veoma hladne noći protrljala crveni luk po staklu svog automobila, jer bi to trebalo da spreči stvaranje leda.

„Za ovaj mali naučni eksperiment, odlučila sam da je najbolji pristup vetrobranskom staklu na strani suvozača u slučaju da mi slojevi zamrznutog luka blokiraju pogled“, rekla je Dani.

„Crveni luk sprečio nakupljanje leda“

„Kao što se i očekivalo, luk je imao svoj karakterističan miris, ali sam metod je bio super brz i lak, čak i u mraku. Loša strana ovoga je što kada ste ušuškani u svojoj toploj kući morate da izađete napolje na hladan vazduh“, dodala je ona.

Dani je otkrila da nije potrebno mnogo vremena da se stakla automobila premaže crvenim lukom i da samo odsečete vrh i to bi trebalo da bude dovoljno za sve površine, prenosi Net.hr.

Otišla je sledećeg jutra da vidi da li je trik zaista uspeo.

„Iznenadila sam se kada sam otkrila da crveni luk sprečava nakupljanje leda na staklima automobila, iako je mraz preko noći bio minimalan. Postojala je jasna razlika između površina vetrobranskog stakla koje sam premazala lukom i površina koje nisam premazala. Da je mraz bio gori, ovo bi me sigurno spasilo od dosadnog struganja“, otkrila je Dani.

Ona je objasnila da „razlog zbog kog ovaj trik funkcioniše je taj što šećer u luku stvara barijeru na staklu, što dovodi do razbijanja molekula i sprečava stvaranje leda“.

„Sigurno ću ponovo koristiti ovaj trik, posebno kada moram negde ujutru da žurim. Najbolje je to uraditi kada vam ostane luk od kuvanja. Zanimljivo, i krompir će imati isti efekat kao i crveni luk, tako da svako ko ne može da podnese pomisao na miris luka u autu, mogao bi umesto toga da proba krompir“, istakla je Dani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare