Kako pripremiti automobil za duže putovanje: Pogledajte savete iskusnog auto-mehaničara

Auto 14. apr 202414:58 15 komentara
N1/ilustracija

Ukoliko tokom predstojećih praznika planirate putovanje automobilom, pravi je trenutak da proverite ispravnost vozila da biste biste osigurali bezbednu i ugodnu vožnju. Priprema automobila za duži put zahteva određeno vreme i napor, neretko i novčane izdatke, ali ćete tako neugodne i potencijalno opasne situacije tokom putovanja svesti na minimum.

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko korisnih saveta iskusnog auto-mehaničara Zorana Lečića, koji za N1 objašnjava kako adekvatno pripremiti automobil za duža putovanja tokom letnje sezone koja iz godine u godinu počinje sve ranije i traje sve duže.

N1/Marina Pupavac

Bez obzira na to koliko dugo je automobil u vašem vlasništvu, nemojte propustiti da ga detaljno pregledate barem dve nedelje pre nego što se uputite na duže putovanje, da biste stigli da na vreme otklonite eventualne nedostatke i kvarove, napominje sagovornik N1.

„Potrebno je proveriti da li ima dovoljno ulja u menjaču, a kod automobila sa manuelnim menjačem važno je utvrditi u kakvom stanju je kvačilo. Prvi znak da nešto nije u redu s kvačilom je ako ‘hvata’ suviše visoko ili se prilikom pritiskanja pedale javlja čudan zvuk nalik na struganje ili lupanje“, objašnjava Lečić.

Obavezno proverite klima-uređaj i sistem za hlađenje

Kada su u pitanju vozila starija od sedam-osam godina, poželjno je proveriti manžetne, poluosovine i zglobove, zatim creva i kaiševe, kao i kočnice, svetlosnu signalizaciju i akumulator.

„Kod dizel automobila treba proveriti remenicu radilice, koja ume da otkaže bez najave, kao i plivajući zamajac. Ako se bliži vreme za veliki ili mali servis automobila, svakako ih je bolje uraditi malo ranije, pre odlaska na put“, napominje auto-mehaničar sa više od trideset godina iskustva.

N1/Marina Pupavac

Sledeće što treba da prekontrolišete jesu klima-uređaj i sistem za hlađenje.

„Neispravan klima-uređaj može da izazove nelagodan osećaj i umor, dok sistem za hlađenje koji ne funkcioniše dobro ili u sebi nema dovoljno rashladne tečnosti može dovesti do pregrevanja motora, što za posledicu uglavnom ima skupe popravke automobila i neočekivane kvarove“, upozorava Lečić i dodaje da pred sam polazak na put treba još jednom proveriti nivo ulja u motoru, kao i rashladne tečnosti u hladnjaku, .

N1/Marina Pupavac

Pod pretpostavkom da ste krajem marta ili početkom aprila zimske gume zamenili letnjim pneumaticima i da vam vulkanizer nije skrenuo pažnju na bilo kakvo oštećenje guma ili njihovu dotrajalost (u tom slučaju neophodno je da kupite nove), biće dovoljno, ali i obavezno, da neposredno pred put proverite da li su gume adekvatno napumpane.

Dopumpajte gume zbog opterećenosti automobila

Podatke o preporučenom pritisku možete pronaći na nalepnici sa tehničkim podacima koja se uglavnom nalazi na unutrašnjoj strani vožačevih vrata ili ispod poklopca za gorivo. Najčešće su ispisane dve vrednosti preporučenog pritiska, gde jedna pokazuje nivo pritiska pri “normalnim” uslovima vožnje, dok druga pokazuje preporučenu vrednost ukoliko je vozilo opterećeno određenim brojem putnika ili dodatnim teretom.

N1/Marina Pupavac

I još jedna važna napomena – pritisak u gumama nikada nemojte proveravati neposredno nakon vožnje, jer su tada pneumatici zagrejani. Preporuka je da to uradite kada su one hladne, odnosno na samom početku vožnje ili najmanje sat vremena nakon nje.

Kako da uklonite ostatke insekata sa šoferšajbne

Tokom letnjih putovanja teško ćete izbeći insekte, koji pri većim brzinama u velikom broju završavaju na šoferšajbni i tako vozačima smanjuju vidljivost i otežavaju vožnju. U tim situacijama od velike pomoći je tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja je dizajnirana tako da rastvori i uspešno ukloni ostatke insekata.

Pripremite se i za neočekivane situacije tako što ćete napraviti svoj set za hitne slučajeve, koji treba da sadrži osnovne stvari poput kompleta za prvu pomoć, baterijske lampe, kablova za startovanje, ali je korisno i da ponesete prenosivi punjač za mobilni telefon, pokrivač, nekvarljive grickalice i dovoljnu količinu pijaće vode, da biste ostali hidrirani i siti u slučaju dužeg zadržavanja na putu.

Granični prelaz, Hrvatska Batrovci Bajakovo granica
Nikola Kojić

Držite važne stvari nadohvat ruke i spakujte odgovarajuću odeću i opremu kako biste se zaštitili od sunca, poput kreme za zaštitu kože od UV zračenja i sunčanih naočara, a odeća u kojoj putujete trebalo bi da bude lagana i prozračna, po mogućstvu svetlijih boja. Ukoliko rano ujutru vozite ka istoku ili predveče ka zapadu, odsjaj sunca, koje je tada nisko na horizontu, može vam stvoriti dodatne probleme.

Ako idete na dalje destinacije, pokušajte da isplanirate put tako da krenete rano ujutro ili kasno uveče jer su tada temperature nešto niže, što vožnju čini prijatnijom i lakšom, a korist od toga ima i motor vozila. Ukoliko je u vozilu uključen klima-uređaj podrazumeva se da su prozori zatvoreni, ali imajte na umu da je vozilo potrebno provetravati na svakih 30 minuta.

Pravite kratke pauze na svaka dva do tri sata vožnje

Preporuka lekara je da se na svaka dva do tri sata napravi kratka pauza da vozač i saputnici izađu iz automobila i protegnu noge, kao i da se osveže uz neki napitak – najbolje vodu.

Tokom pauze, u automobilu nikad ne ostavljajte decu ili kućne ljubimce jer se vozilo tokom vrućina može izuzetno brzo zagrejati, što može biti prilično opasno.

Uz to, pridržavajte se i saobraćajnih propisa, a to znači da vodite računa o uslovima puta i brzini kojom se krećete, kao i da obavezno vezujete sigurnosni pojas.

Povezane vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare