Kinezi prave automobil koji prečišćava vazduh

Auto 27. apr 202110:44 > 10:45 11 komentara

Hedervik studio dizajnirao je novi koncept električnog vozila koje prečišćava vazduh. Filter integrisan u model Airo biće idealan za prečišćavanje izduvnih gasova drugih vozila.

Ovaj studio bavi se inovativnim dizajnom održivih, ekoloških i prilagodljivih rešenja, a osim zapanjujućih zgrada i objekata na javnim površinama, svom bogatom portfoliju sada mogu dodati i električni automobil, piše Energetski portal.

Tvorcima ovog modela nije bilo dovoljno da stvore bilo kakav električni automobil, već su želeli model koji radi nešto korisno za životnu sredinu, pa je otuda njihov prvenac pravi vazdušni filter na četiri točka.

Koncept Airo, kako su ga nazvali, prvi put je predstavljen na sajmu automobila „Šangaj Motor Šou“.

Ovaj model biće opremljen najmodernijim HEPA filterom koji će koristiti protok vazduha kroz vozilo u pokretu i tako prečišćavati vazduh. HEPA filter karakteriše visoka efikasnost u prečišćavanju PM10 i PM2,5 čestica, polena, prašine i neprijatnih mirisa, koristeći najnoviju tehnologiju i aktivni ugalj, a filter integrisan u Airo biće idealan za prečišćavanje izduvnih gasova drugih vozila.

Pored toga što Airo ne zagađuje okolinu i uz to prečišćava vazduh, ovaj model ima i niz drugih novina koje su ga učinile pravom atrakcijom na sajmu automobila.

Prednja sedišta moguće je rotirati za 360 stepeni, a podesiv je i sto idealan za porodični ručak ili jednostavno partiju karata tokom putovanja. Ukoliko put potraje, možete i da odspavate jer će se sedišta transformisati u udoban krevet za dvoje.

Naime, dizajneri ovog modela primetili su da vozila veći deo svog životnog veka provode na ulici, ali ne u pokretu, već parkirana. Zato će budući vozači Aira imati priliku da duže uživaju u ovom višenamenskom četvorotočkašu koji će se lako pretvoriti u mesto za ručanje, zabavu i spavanje.

Ovaj električni automobil imaće i autopilota visoke pouzdanosti, što potvrđuje činjenica da će vozač bez bojazni moći da okrene leđa volanu i bezbedno stigne na željenu destinaciju.

Predviđa se da će novi kineski brend IM Motors započeti proizvodnju ovog automobila 2023. godine, a dizajneri Hedervik studija odlučni su da ovaj koncept do tada dovedu do savršenstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare