Koje prekršaje u saobraćaju najčešće prave žene, a u čemu prednjače muškarci

Auto 23. nov 202208:27 28 komentara
Beograd 04.02.2022. Saobraćajna patrola, saobraćajna policija, kontrola saobraćaja, kamere, kamera, test, alko test, testiranje na alkohol Foto Petar Lazovic
Petar Lazović

Čak 84 odsto svih saobraćajnih prekršaja čine muškarci, a svega 16 odsto žene, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za prvih deset meseci 2022. godine. Razlika u polnoj strukturi najuočljivija je kod vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, gde je broj žena koje su kažnjene zbog tog prekršaja skoro na nivou statističke greške i kreće se između jedan i dva odsto.

Muškarci dominiraju i kad je reč o vožnji pod uticajem alkohola, gde je udeo žena oko sedam odsto. Među onima koji su kažnjeni zbog nepropisnog preticanja je nešto manje od devet odsto žena, a kod nevezivanja pojasa i vožnje dvotočkaša bez kacige ženskog pola je tek svaka deveta sankcionisana osoba.

Povezane vesti:

Vožnja tehnički neispravnog automobila takođe nije svojstvena damama, kojih je među kažnjenima zbog tog prekršaja bilo tek pet odsto. Kad je reč o nepropisnom korišćenju mobilnog telefona u vožnji, odnos među kažnjenim vozačima je šest prema jedan u korist muškaraca.

Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu je saobraćajni prekršaj kod kojeg je razlika između polova daleko manja – procentualni odnos je 70 prema 30 u korist muškaraca, dok je među onima koji su kažnjeni zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja 22 odsto pripadnica ženskog pola.

Najmanje discipline u saobraćaju žene su pokazale kao pešaci, gde je njihov broj dostigao trećinu od ukupnog broja prekršilaca. S druge strane, žene kao vozači vode znatno više računa o bezbednosti pešaka nego muškarci, kojih je pet više među kažnjenima zbog grešaka vozača prema pešacima.

Za volanom 2,4 puta više muškaraca nego žena

Da bi podaci o polnoj strukturi prekršilaca bili relevantni, treba uzeti u obzir i brojčanu nadmoć muškaraca u saobraćaju.

Prema studiji Ministarstva saobraćaja iz 2020. godine, broj muškaraca koji imaju vozačku dozvolu dvostruko je veći od broja žena, dok je ta razlika još drastičnija kod procene broja aktivnih vozača – na 2,4 muškarca dolazi tek jedna žena.

Podsetimo, najčešći prekršaji koji su u Srbiji sankcionisani tokom prethodne godine bili su prekoračenje dozvoljene brzine – više od 300.000, nevezivanje sigurnosnog pojasa (174.000) i nepropisno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje (58.000 prekršaja).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare