Koliko plata je bilo potrebno za nov auto u Jugoslaviji, a kakva je danas situacija?

Auto 12. sep 202310:10 47 komentara
Shutterstock/BalkansCat

Ovih dana na Redditu kruži tabela u kojoj je za svaki automobil zabeleženo koliko bi prosečnih plata bilo potrebno da bi auto kupio.

Iz komentara se jasno vidi da je lista nastala negde posle 1987. godine, dakle u vreme kada je u Jugoslaviji harala visoka inflacija, piše City Magazine.

Takođe treba napomenuti da su u to vreme bile visoke carinske stope za uvoz automobila, zbog čega su strani modeli bili znatno skuplji od domaćih.

Društvene mreže

Iz tabele se vidi da je najjeftinija bila Zastava 126pGL koja je koštala kao 19 prosečnih plata. Drugi najpovoljniji model bio je Jugo 45 koral, čija je cena bila ekvivalentna sumi od 30 prosečnih plata.  Od stranih modela, Škoda 120L je najmanje košatala u Jugoslaviji.

Najskuplji su bili BMV 750 iL, vredan 912 plata, i Mercedes-Benz 560 SEC, čija je cena bila jednaka iznosu od 1.231 plate.

Kao što se vidi, ponuda automobila je bila znatno siromašnija nego danas, a zbog izostanka liberalizacije uvoza, većina ljudi je vozila Zastavine modele, koji su bili koliko toliko priuštivi većem delu populacije.

Današnja situacija

U poslednje dve godine automobili su drastično poskupeli. Dovoljno je pogledati aktualne cenovnike i videti da na prste jedne ruke možete da izbrojite automobile jeftinije od 15.000 eura, piše Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare