„Magični kružni tok“: Kako funkcioniše i kako je dobio ime

Magični kružni tok Svindon
Foto: Shutterstock / Stephen Barnes

Mali Svindon u oblasti Viltšir, grad je u Engleskoj koji je postao poznat širom sveta. To se nije dogodilo zbog poznatih ličnosti, velikih dostignuća svojih stanovnika niti prirodnih lepota – nego zbog jedinstvene raskrnice koja ima čak sedam kružnih tokova, dva velika i pet malih, piše Nova.rs.

Poznata i kao o „Magični kružni tok“, ova raskrsnica je s godinima postala legendarna, gotovo mitska stvar od koje strahuju nesigurni vozač i svi oni koji prvi put dolaze u Svindon.

U centru ovog grada, odmah pored lokalnog fudbalskog stadiona, nalazi se raskrsnica koja spaja pet puteva. Do 1960-ih to je bio standardan kružni tok. Kako je i tada zbunjivao vozače, stručnjaci su odlučili olakšati vožnju u tom delu grada i osmislili veliku raskrsnicu sastavljenu od pet malih kružnih tokova, po jedan za svaku prilaznu ulicu, a osim spoljnog kruga povezuje ih još jedan unutrašnji, piše Punkufer, a prenosi Nova.rs.

Pre nego što je dobio nadimak koji je prerastao u njegovo zvanično ime, kružni tok se najpre zvao County Island, a kada se proširio postao je County Islands. Ali, zbog „magije“ potrebne vozačima da se snađu u ovom kružnom toku, dobio je ime „Magični kružni tok“.

Kako prenosi Danas, iako deluje haotično s trotoara, saobraćaj u kružnom toku se odvija gotovo sve vreme, a automobili čekaju tek nekoliko sekundi da se uključe u male kružne tokove i voze malom brzinom kroz ovu raskrsnicu.

Komentari (5)

Vidi sve komentare