Mirisi i zvuci u automobilu koje ne treba da ignorišete

Auto 10. jul 202423:12 1 komentar
Pixabay / 5033181

Kada je sve u redu, automobil je mašina koja radi glatko. Ali čim počnete da čujete neočekivane zvuke ili osetite neželjene mirise, obratite pažnju.

Ovo su najčešći mirisi i zvuci za koje automehaničari kažu da nikada ne smemo da ignorišemo.

Mirisi zapaljenog ulja

Mirisi zapaljenog ulja imaju industrijski „fabrički miris“ i mogu dovesti do brojnih različitih potencijalnih rizika. Ako ovo osećate unutar ili ispod haube vašeg automobila, to verovatno znači da ulje curi iz vašeg motora ili servo upravljača, a zatim curi na nešto vruće, rekao je Bogi Lateiner, glavni tehničar u Feniksu.

Curenje ulja je loše iz dva glavna razloga.

„Ako postane dovoljno loše, može izazvati požar. To je definitivno rizik koji preuzimate kada ga pustite predugo“, kaže Lateiner. Takođe mogu biti vidljivi znaci curenja ulja. Uočavanje boje curenja može pomoći vašem mehaničaru da dijagnostikuje problem. Ako je supstanca crvenkasta, na primer, curenje ulja verovatno dolazi iz vašeg servo upravljača ili sistema prenosa, dok je motorno ulje uglavnom braon, dodaje Lateiner.

Miris zapaljene gume

Chad Cantrell, mehaničar u Forest Brook Automotive-u u Linchburgu, Virdžinija, kaže da biste mogli da osetite ovaj miris kada postoje problemi sa kočionim čeljustima. Kočione čeljusti su hidraulički mehanizam za stezanje koji pritiska kočione pločice na rotore kako bi usporio vaš automobil kada pritisnete papučicu kočnice. Dakle, kada pokvare, mogu da se blokiraju, što zauzvrat može blokirati vaš točak i uzrokovati da se guma zakači za asfalt jer se ne okreće kako treba.

Miris zapaljene plastike

Miris zapaljene plastike može jednostavno značiti da ste prešli preko plastične kese i da se zaglavila u vašem izduvnom sistemu, što nije velika stvar jer možete da ga ignorišete i pustite da izgori, kaže Lateiner. Ili to može značiti, na primer, da su se kabl ili žica olabavili i da dodiruju vaš izduvni sistem. Ne želite da ignorišete električni problem, zbog čega bi trebalo da proverite svoj automobil što je pre moguće, za svaki slučaj.

„To može biti potpuno nevažna stvar poput izgorele plastične kese, ili može biti nešto značajnije jer je električna“, objašnjava Lateiner.

Smrdljiv miris

Ako osetite „prljave čarape“ u svom automobilu, to najverovatnije dolazi iz vazdušnog filtera zbog buđi u kutiji klima uređaja ispod instrument table, rekao je Lateiner. Ona je primetila da filteri za vazduh postaju „zaista odvratni“, posebno ako ste u vlažnoj klimi.

Miris pokvarenih jaja

Ako osetite sumpor koji dolazi iz izduvnih gasova, to je znak da imate loš ili zastareo katalizator, koji se obično nalazi između motora i prigušivača i odgovoran je za čišćenje izduvnog sistema vašeg automobila. Lateiner kaže da će ovaj miris obično biti praćen drugim alarmima poput lampice kontrolnog motora ili oštrijeg ubrzanja.

Zvukovi kočenja

Pošto su kočnice ključne za zaustavljanje ili pokretanje vašeg automobila, nikada ih ne treba zanemariti. Neki cvilići ili cvrkuti mogu se lako otkloniti i nisu opasni. Lateiner je naveo primer buke kočnica visokog tona koju čujete samo kada ujutru zaustavite automobil: „Možda imate posla sa malo površinske rđe na rotorima“, što su veliki metalni diskovi koji se nalaze unutar svakog točka i pomažu Vaš automobil će se sigurno zaustaviti kada pritisnete papučicu kočnice.

Ali neki bi mogli predstavljati veću opasnost ako se ignorišu. „Ako čujete buku mitraljeza pri okretanju, to može biti kvar karoserije i može vas ostaviti na cedilu ako se pogorša“, primećuje Lateiner.

Osovina sa konstantnom brzinom prenosi snagu na točkove vašeg automobila i održava ga napred dok se okrećete. A škripanje vaših kočnica je „najgori“ zvuk koji možete čuti, jer verovatno znači da se vaš problem pogoršao.

Zveckanje

Zvukovi zveckanja mogu biti uzrokovani kvarom čaure, kugličnog zgloba ili klackalice, rekao je Cantrell. Čaure su jastuci koji apsorbuju vibracije i buku automobila, dok fleksibilni kuglični zglobovi automobila pomažu vašem vešanju da se kreće gore-dole dok vaš automobil prelazi preko neravnina.

Pokretne šipke su stabilizatori u obliku slova U koji drže vaš automobil pravim u brzim krivinama. Ukratko: ovo su svi vitalni automobilski delovi za nesmetan rad vašeg vozila. „Stariji automobili će početi da kucaju, pucaju, škripe i prave razne druge zvukove. A to je uglavnom zato što se jedan od zglobova, jedna od čaura ili nešto od stvari čiji je zadatak da omogući kretanje, istrošio i dozvoljava pogrešnu vrstu kretanja“, objasnio je Lateiner, prenosi Večernji list.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare