Najprometnija benzinska pumpa u Evropi

Auto 07. avg 202212:57 komentara
AFP/ BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Prva subota u avgustu, kada se evropski turisti vraćaju s letnjeg odmora provedenog u julu, dok drugi početkom avgusta tek kreću prema jugu u potrazi za suncem, je najprometniji dan na najprometnijoj benzinskoj pumpi u Evropi.

Ni rastuće cene goriva nisu odvratile desetine hiljada vozača automobila, motora i kamiona da napune rezervoare goriva na Šelovoj benzinskoj stanici Berhem u južnom Luksemburgu, na krcatom auto-putu A3.

Veliko Vojvodstvo je možda malo, ali leži na raskrnici između Belgije, Nemačke i Holandije i pravca prema jugu, osunčanim plažama Francuske, Italije i Španije.

I, što je najvažnije, ovog leta koje je u senci rasta cena, gorivo na Šelovoj pumpi je jeftino što j ečini najpoželjnijom za vozače kamiona i porodice koje pomno paze na svoj kućni budžet.

Čak i mimo prazničnih gužvi, francuski i nemački vozači, kao i prekogranični radnici često pune svoje rezervoare baš u Luksemburgu.

Kada je porodično letnje odredište na Sredozemlju, a pun rezervoar goriva košta više od 100 evra, uštede se sabiraju.

U subotu su dve cisterne s kapacitetom od 40.000 litara goriva bile spremne da odvozaju 16 do 20 povratnih putovanja dnevno kako bi benzinske stanice radile non-stop, spremne za bezbroj kampera koji su se nagurali na ogromnom parkingu.

Početkom godine, zbog napada na Ukrajinu i poteškoća u globalnim lancima snabdevanja izazvanih pandemijom koronavirusa, skočile su cene goriva. Cene trenutno padaju, a vlade su priskočile sa određenim merama, pa je Francuska smanjila cenu goriva na benzinskim stanicama za 18 centi, a do septembra će sniženje iznositi 30 centi.

AFP je u subotu litar benzina u Briselu platio 1,79 evra, s prosečnom cenom u Belgiji od 1,867 evra po litri. U luksemburškom Berhemu, međutim, litar košta 1,63 evra i vozačima iz skoro cele zapadne Evrope ne smeta što moraju da čekaju u redovima. Vozača kamiona na toj stanici ima i sa dalekog Kipra, iz Poljske i Irske.

„Ova savršena lokacija usred Evrope i povoljne cene daju nam prednost“, rekao je upravnik te benzinske stanice.

Prema njegovim rečima, gužve nisu oneraspoložile vesele vozače koji su posle dve godine pandemijskih restrikcija u željnom iščekivanju letnjeg odmora.