„Nisan“ upozorio na opasnost od starih vazdušnih jastuka

Auto 29. maj 202423:41 0 komentara
AP Photo/David Zalubowski

Japanski "Nisan" pozvao je vlasnike 84.000 starijih automobila da prestanu da ih voze, jer prilikom sudara postoji rizik od eksplozije vazdušnih jastuka marke "Takata".

Urgentno upozorenje objavljeno je nakon što je jedna osoba poginula u „Nisanovom“ vozilu kada je eksplodirala suvozačeva pumpa za naduvavanje vazdušnog jastuka. Čak 58 ljudi povređeno je u incidentima od 2015. godine, preneo je AP.

„Zbog starosti vozila opremljenih neispravnim vazdušnim jastucima ‘takata’, postoji povećan rizik od eksplozije sistema za naduvavanje tokom aktiviranja vazdušnog jastuka i izbacivanja oštrih metalnih fragmenata koji mogu da izazovu ozbiljne povrede ili smrt“, navodi se u saopštenju.

„Nisan“ je precizirao da se upozorenje odnosi na male automobile „sentra“ proizvedene od 2002. do 2006. godine, kao i na model „patfajnder“ godišta od 2002. do 2004. i „infiniti ku-iks četiri“ iz 2002. i 2003. godine.

Na „Nisanovom“ veb-sajtu vlasnici mogu da provere da li je njihovo vozilo obuhvaćeno ako ukucaju broj šasije automobila.

Kompanija navodi da bi vlasnici trebalo da stupe u kontakt sa ovlašćenim servisom kako bi dogovorili termin za besplatnu zamenu pumpe vazdušnog jastuka.

PROČITAJTE I:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!