Nove fabrike Tesle u Berlinu i Teksasu gube milijarde dolara

Auto 24. jun 202220:05 18 komentara
Patrick Pleul/Pool via REUTERS

Tesline nove fabrike u Nemačkoj i Teksasu gube milijarde dolara, rekao je izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila Ilon Mask, istakavši visoke troškove, skromnu proizvodnju i probleme u nabavnom lancu.

Teslina gigafabrika u Grunhajdu u blizini Berlina, prvi je njegov pogon u Evropi, a fabriku u Ostinu otvorena je u aprilu ove godine.

Ti pogoni “trenutno gutaju puno novca”, rekao je Mask u intervjuu za klub obožavatelja Teslinih automobila u Silicijumskoj dolini, ukazavši na visoke troškove, skromnu proizvodnju i probleme u nabavnim lancima automobilske industrije.

„Trenutno sam fokusiran na održavanje poslovanja kako bi se radnicima isplaćivale plate i kako kompanija ne bi bankrotirala“, rekao je Mask.

Visoki troškovi pokretanja proizvodnje u novim fabrikama uobičajena su pojava, ali Tesla ima problema i u pogonu u Šangaju, zbog lokdauna koji je po Masku izazvao ogromne teškoće u proizvodnji.

Šef Tesle nedavno je najavio ukidanje radnih mesta, upozorivši u više navrata i da očekuje pad aktivnosti u svetskoj privredi.

Tesla će u idućim mesecima ukinuti tri do 3,5 posto radnih mesta, potvrdio je Mask ranije, dodavši da će ukinuti desetinu radnih mesta u odeljenjima projektiranja i razvoja. Kompanija je na početku godine zapošljavala nešto manje od 100.000 radnika.

Komentari (18)

Vidi sve komentare