Peugeot 3008 kao polovnjak: Da li ovaj SUV nudi nešto više od privlačnog dizajna?

Auto 16. sep 202312:09 20 komentara
ERIC PIERMONT / AFP

Prvi primerci druge generacije francuskog SUV-a već su napunili osam godina, što znači da im je i cena dosta pristupačnija nego kada se ovaj model prvi put pojavio. Ipak, da li se radi o dobroj kupovini ili je 3008 samo „spolja gladac, a iznutra jadac“?

Peugeot 3008 je krajem 2016. godine doživeo radikalnu promenu na prelasku iz prve u drugu generaciju. Tada je ovaj model postao SUV u pravom smislu te reči, sa fantastičnim izgledom unutrašnjosti, efikasnim motorima i vrlo privlačnim dizajnom spoljašnjosti.

Francuski SUV je dimenzijama vrlo sličan modelima Nissan Qashqai i Škoda Karoq, ali na tržištu se takmiči sa velikim brojem rivala, a neki od njih su Ford Kuga, Kia Sportage, Mazda CX-5, Toyota RAV4 i Volkswagen Tiguan.

Različit izbor motora

Za drugu generaciju je dostupan širok izbor pogonskih sistema: benzinske, dizelske i hibridne opcije. Ipak, koji god motor da odaberete, očekuju vas efikasna vožnja i pristojne performanse. Iako 3008 izgleda kao pravi terenac, postoji samo jedna verzija sa pogonom na svim točkovima – Hybrid4 sa dva elektromotora.

Ako retko vozite auto-putem, najbolji izbor je 1,2-litarski benzinac sa 130 KS, a ukoliko prelazite veliki broj kilometara, neki od dizelskih agregata bi svakako bio bolja opcija.

Unutrašnjost i enterijer

Brojna istraživanja zadovoljstva kupaca pokazala su da se Peugeot 3008 visoko kotira i da su vlasnici veoma zadovoljni svojim automobilom.

Pročitajte još:

Ovom modelu najviše se zamera infotejment sistem koji ponekad ume da bude spor, a ako se uzme u obzir da se putem ekrana upravlja većinom funkcija automobila, pa i klimatizacijom, onda problem može da bude još veći. Mnogima ne odgovara ni vozačka pozicija sa malim upravljačem koji je dosta nisko postavljen, a ukoliko želite da vidite instrument tablu, često ćete morati da podignete sedište, možda čak i na nivo koji nije odgovarajući.

Ipak, ambijent je vrlo privlačan, a ispod centralnog ekrana osetljivog na dodir nalaze se „klavirske“ tipke koje služe kao prečice za pristup određenim funkcijama.

Kakav je Peugeot 3008 za vožnju?

Ipak, Peugeot 3008 druge generacije ima i dosta vrlina. Pre svega, kupce privlači inovativan i moderan dizajn, kako unutrašnjosti, tako i spoljašnjosti. Praktičnost i komfor su na visokom nivou, a mnogi vozači hvale izuzetno efikasne motore. Inženjeri su odlično pronašli kompromis između udobnosti i agilne vožnje, ali ukoliko želite precizniji automobil u krivinama, BMW X1, Mazda CX-5 ili Seat Ateca su bolji izbor. Sa druge strane, Škoda Karoq nudi više komfora ali manje zabave u vožnji.

Šta ima od dodatne opreme?

U startu prodaje, Peugeot 3008 je bio dostupan u četiri paketa opreme: Active, Allure, GT Line i GT. Osnovni model ima 17-inčne alu felne, klima uređaj, zadnje parking senzore, dok doplata za Allure donosi prednje parking senzore, kameru za vožnju unazad i veće točkove. Najviši paketi opreme nude LED svetla, kožnja sedišta sa masažom, adaptivni tempomat i još mnogo toga.

Koliko košta polovni Peugeot 3008?

Na domaćim oglasima polovnih automobila, polovni Peugeot 3008 se može naći već za 14.000 evra, ali ako želite bolje opremljenu verziju sa nešto manjom kilometražom, računajte na cenu od 18.000 do 20.000 evra. Primerci nakon redizajna 2021. godine koštaju od 22.000 evra.