Počinje prijavljivanje za subvencije za kupovinu električnih vozila

Auto 12. feb 202410:45 1 komentar
Foto: Printscreen

Prijavljivanje zainteresovihih za subvencije države za kupovinu električnih vozila, u iznosu do 5.000 evra, počinje danas i trajeće do 31. oktobra, a za tu namenu Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije izdvojilo je 170 miliona dinara. Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i kompanije, a cilj subvencije je unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine.

„Sredstva koja smo namenili za 2024. godinu biće dodeljena prema pristiglim, urednim zahtevima građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos, ili najkasnije do 31. oktobra. Ukoliko se pokaže da interesovanje građana i privrede znatno premašuje opredeljen iznos, mi ćemo se potruditi da obezbedimo dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila“, rekla je ranije ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Povezane vesti

Uredbom o subvencionisanoj kupovini vozila, koja je usvojena 1. februara, predviđena je podrška za kupovinu više vrsta električnih vozila.

Građani i firme, koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Istovremeno, za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra.

Za električna putnička vozila, sa najviše devet mesta za sedenje, kao i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone, subvencije iznose od 2.500 do 5.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare