Porše izlazi na berzu u jednoj od najvećih ponuda u istoriji Evrope

Auto 29. sep 202208:32 8 komentara
Porše
Tanjug/AP, Michael Probst

Folksvagen priprema prodaju na berzi udela u proizvođaču luksuznih automobila Porše uoči njegovog izlaska na tržište očekivanog danas, koji će biti među najvećim takvim ponudama u istoriji Evrope.

Nemački proizvođač automobila procenjuje da bi time mogao da prikupi čak 9,5 milijardi evra koje bi mogao da iskoristi za svoj prodor u softver, usluge i električna i autonomna vozila u skladu s promenom fokusa svetske automobilske industrije.

U sredu je Folksvagen procenio ponudu na 82,50 evra po akciji što je vrhu mogućeg raspona. Očekuje se da će akcije početi da se prodaju već danas.

Ponuda omogućava Folksvagenu da iskoristi interesovanje investitora za Porše čije su velike profitne marže od 15 do 20 odsto na vozila, kao što su sportski automobil 911 i Caienne SUV daleko iznad jednocifrenog profita uobičajenog za masovne modele automobila na tržištu.

Taj prihod će Folksvagenu pomoći plaćanje ogromnih ulaganja u renoviranje fabrika i istraživanje i razvoj, rekao je Kristijan Štadler, profesor strateškog menadžmenta Poslovne škole Vorvik.

„Potreban im je novac, a elektrifikacija vozila je super skupa“, rekao je Štadler. Uz to „sve je skuplje pozajmljivati novac“ jer kamatne stope rastu.

Štadler je rekao da je Folksvagen takođe verovatno imao na umu uspešnu ponudu svog manjinskog udela 2015. godine u proizvođaču luksuznih automobila „Ferari“.

Očekivana prodaja na berzi znači da je vrednost Poršea u celini oko 75 milijardi evra, dok 86 milijardi evra iznosi vrednost celog Folksvagena, uključujući Porše i još devet automobilskih brendova koje ima VW. Ta ogromna vrednost je delom potvrda očekivanja da se luksuzna preduzeća bolje drže tokom recesije zahvaljujući svojoj dobroj bazi kupaca.

Cene u SAD za sportski Porše 911 počinju od 106.000 dolara.

Kompanije s različitim vrstama poslovanja – u ovom slučaju luksuzni i automobili masovne proizvodnje, često vrede manje u celini, nego što njihovi delovi vrede odvojeno, rekao je Majkl Grote, profesor korporativnih finansija u Frankfurtskoj školi finansija i menadžmenta.

Folksvagen je zato „želeo da se oslobodi takozvanog konglomeratnog popusta. Toliko je vrednosti zakopano u tim velikim firmama, da svaki put kada dođe vest da će se podeliti, cena akcija raste“, rekao je Grote.

Dajmler, konkurent VW, uradio je nešto slično tako što je svoje poslovanje s kamionima izdvojio iz svog biznisa luksuznih automobila Mercedes-Benz, a farmaceutska i hemijska kompanija Bayer je to takođe uradila sa svojom divizijom za poliuretane i polikarbonatne materijale, sada Covestro, rekao je on.

Izgledi za automobilsku industriju su zamagljeni jer inflacija i visoke kamatne stope dovode do strahovanja od recesije u velikim ekonomijama kao što su Evropa i SAD.

Dok će Folksvagen sa sedištem u Volfsburgu ostati većinski akcionar Poršea i industrijska saradnja tih dveju kompanija će se nastaviti, cilj prodaje je da Porše stekne više autonomije. Generalni direktor Folksvagena Oliver Blume, ostaće u dvostrukoj ulozi jer je zadržao svoju raniju ulogu šefa „Poršea“.

U okviru ponude, 12,5 odsto Poršea se prodaje investitorima u obliku akcija bez prava glasa. Kao deo transakcije, Porsche Automobil Holding SE koji predstavlja porodice Porše i Pih – potomke pionira automobilske industrije Ferdinanda Poršea, kupuje još 12,5 odsto plus jednu akciju s pravom glasa uz premiju od 7,5 odsto. Taj holding je takođe Folksvagenov kontrolni akcionar sa 53 odsto akcija s pravom glasa.

Državni investicioni fondovi Katara, Norveške i Abu Dabija već su pristali da preuzmu udeo, zajedno s menadžerom novca, kompanijom T. Rou Prajs.

Folksvagen je Porše preuzeo 2012. godine pošto je Porše pokušao da kupi Folksvagen i završio u dugovima.

Ukupan prihod od prodaje dva paketa akcija procenjuje se na čak 19,5 milijardi evra na gornjem kraju raspona ponude od 76,50 do 82,50 evra po akciji. Od tog iznosa, 49 odsto će biti isplaćeno kao dividenda akcionarima Folksvagena, ostavljajući 9,5 milijardi evra tom proizvođaču automobila za finansiranje svojih investicija u buduće tehnologije.

Folksvagen može da taj novac upotrebi za ulaganje u nove fabrike, tehnologije i linije poslovanja dok se globalna autoindustrija okreće ka električnim vozilima u skladu s fokusom širom sveta na suzbijanju emisije gasova staklene bašte koji menjaju klimu i kako razvoj softvera igra sve veću ulogu u tom pomaku ka novom.

Ta nemačka kompanija je 217.000 vozila s pogonom samo na baterije prodala ;u prvoj polovini ove godine, što je 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a planira da izgradi šest fabrika baterija u Evropi do 2030. godine.

Po procenjenih 9,5 milijardi evra, prodaja deonica Poršea na berzi je visoko među najvećim evropskim ponudama akcija, iza prodaje italijanskog elektroprivrednog preduzeća Enel 1999. godine, procenjene na 16,6 milijardi dolara, i Dojče Telekoma 1996. godine, procenjene na 12,5 milijardi dolara, kažu podaci firme Refinitiv o finansijskim tržištima.

Komentari (8)

Vidi sve komentare