Predmeti koje ostavljate u kolima, a koji mogu da budu opasni

Auto 18. sep 202323:28 2 komentara
Shutterstock/Ambrozinio

Većina vozača je barem jednom dopustila da se nepotrebne stvari nakupljaju u njihovim automobilima - voda u plastičnim bocama, na primer, obično završava negde na dnu poda ili na praznom sedištu.

Međutim, ove boce zapravo mogu predstavljati skrivenu opasnost za vozače automobila, piše N1 Hrvatska.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje vode iz boce koja je ostavljena u automobilu može da izloži telo bakterijama i štetnim mikrobima, a problem se pogoršava ako je tečnost u boci izložena suncu ili visokim temperaturama. Istraživanja su takođe pokazala da toksini prisutni u plastičnoj boci vremenom mogu da iscure u tečnost.

Naučnici su testirali svežu bocu vode i nisu pronašli štetne bakterije. Međutim, u bocama vode koje su ostavljene na suncu pronašli su tragove hloroforma, što znači da su stvoreni idealni uslovi za razvoj bakterija poput ešerihije koli.

“Kada je prisutan ili E. coli ili ukupni hloroform, to se smatra neispravnom pitkom vodom”, objasnio je Stoiv Fiket iz Thorton Laboratories.

Profesor hemije na fakultetu Indiana Bill Carroll ističe da su bakterije u vodi veća pretnja, dodajući: “Ne brinem se zbog hemikalija koje cure iz boce. Moj bi problem bio biološki, moglo bi da se dogodi da u vodi rastu mikroorganizmi.”

To upozorenje dolazi u vreme kada su vozači dobili i drugo upozorenje o putovanju automobilom tokom vrućih vremenskih uslova.

Elektronske cigarete sadrže baterije koje se mogu da se pregreju i otkažu zbog sadržaja litijuma u toplim vremenskim uslovima.

Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije na direktnu sunčevu svetlost. To može da uzrokuje curenje toksične tečnosti iz baterije električne cigarete, a u najgorem slučaju i eksploziju. Ova opasnost od požara takođe se odnosi na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu jer i oni mogu eksplodirati pri visokim temperaturama.

Vozačima se takođe savetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput spreja za kosu i drugih aerosola, sunčane ili obične naočare kao i ogledala za šminku, budući da i ti predmeti mogu predstavljati rizik od požara. Čak i krema za sunčanje može biti opasna.

Ako se ostavi u zagrejanom automobilu, tečnost može da procuri iz boce, oštećujući unutrašnjost vozila.

Iako ne predstavlja rizik od požara, toplina može nepovoljno da utiče na aktivne sastojke u kremi za sunčanje, čime se smanjuje njena učinkovitost u zaštiti od opekotina kada se ponovno koristi, piše Mirror.