Prednosti i mane univerzalnih guma za automobil

Auto 25. okt 202109:59 > 10:02 9 komentara
Shutterstock

Univerzalne gume ili celogodišnje gume za auto obično predstavljaju kompromis kada se odlučujemo između letnjih i zimskih, ali jesu li najbolja opcija?

Univerzalne gume su došle na tržište 1977. godine, poznate kao „all-season tire“ od strane američke kompanije Goodyear Tire & Rubber Company. Danas, kao i tada, predstavljaju rešenje na izazov s kojim su bili suočeni vozači od izuma prvog auta, a to je zamena guma između sezonskih promena, piše RTL.

Kupovina guma te procena kvalitete još uvek predstavljaju izazov s obzirom na različitu ponudu među proizvođačima, ali i saobraćajne i geografske uslove. Živite li u toplijim krajevima verovatno vam neće trebati zimske gume, dok u nekim zimskim predelima vozači moraju stavljati i lance.

Prednosti

Osim uštede na vremenu i novcu, univerzalne gume se često prikazuju kao odličan izbor.

Po pravilu, univerzalne gume bi trebalo da posluže u većini uslova tokom cele godine. Stavite ih i bez brige ste.  Većina vozača ih voli i zbog finansijske strane. Podmirite svoj troškovnik jednom, umesto u dva navrata.

Prema nemačkom časopisu Auto Bild Allrad, u 2020. testirano je deset celogodišnjih guma u dimenziji 215/65 R17, koje koriste SUV-ovi srednje veličine s nižim nivoom opreme. Što se tiče letnjih i zimskih uslova, performans celogodišnjih guma je imao zadovoljavajuće rezultate, dok na mokrim putevima neki su od testiranih modela imali čak bolje rezultate od modela zimskih i letnjih guma koji su se koristili za poređenje.

Kada je reč o kupovini guma, treba uzeti u obzir navike vozača i uslovima u kojima voze. Živite li u gradu i putujete li na kraćim relacijama, univerzalne gume su odličan izbor tokom cele godine, posebno ako živite u predelima gde zime nisu toliko oštre.

Mane

Iako univerzalne gume pokazuju odlične rezultate, mnogi stručnjaci i dalje predlažu upotrebu sezonskih guma, u zavisnosti od uslova na putu.

U radikalnim uslovima, zimske gume ipak pokazuju bolji performans. Posebno što se tiče skretanja, kočenja na snegu ili ponašanja volana. Želite li da se osećate sigurnije, radije odaberite zimske gume umesto univerzalnih.

Jedna od kritika na račun univerzalnih guma jeste da su kraćeg trajanja, odnosno da se brže troše.

S obzirom na promene u klimatskim uslovima, naša leta i zime više nisu ono što su bili te ekstremne vrućine ili pak padavine, mogu veoma uticati na vek guma. Isto tako, putujete li svakodnevno na duže relacije, brže će se istrošiti.

Po pravilu, letnje gume bi trebale da podnose temperaturu od 7 stepeni Celzijusa, dok zimske ispod 7 stepeni. Univerzalne gume bi pak trebale da pokriju širi spektar temperatura za obe opcije, što znatno utiče na njihov gazni sloj. Neravnomerno trošenje guma može imati uticaj na vašu vožnju pa pripazite i sami kojim tempom se troše.

Ukoliko se odlučite za univerzalne gume, obratite pažnju na svoje potrebe, navike i uopšteno uslove puteva na kojima mislite da vozite. Ekonomski, univerzalne gume su praktičnije i isplativije, ali nemojte štedeti na bezbednosti, posebno u ekstremnijim uslovima u kojima bi se lako mogli zateći. Vozite li manji auto na kraćim relacijama, univerzalne gume su bolja investicija, ali vozite li veći i teži auto na dužim relacijama, razmislite o drugoj opciji, piše RTL.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare