Problemi proizvođača automobila zbog nestašice čipova

Auto 20. jan 202108:32 > 08:36 5 komentara
N1

Evropski proizvođači automobila oporavljaju se od korona krize brže nego što se očekivalo, ali probleme im sada zadaje nestašica čipova, važnog sastavnog dela svakog automobila.

Zbog krize koju je izazvao koronavirus proizvođači čipova morali su da reorganizuju kapacitete i pronađu nove klijente i to im je pošlo za rukom, rekao je Volfgang Veber, glavni izvršni direktor nemačkog udruženja elektroindustrije ZVEI.

Pandemija je podstakla veliku potražnju za čipovima među proizvođačima uređaja za zabavu, poput televizora, muzičkih uređaja i konzola za video igre, te u biotehnološkom i računarskom sektoru.

Neočekivano brzi oporavak od posledica pandemije podstakao je u međuvremenu talas narudžbi i u automobilskom sektoru, koji čipove koristi u sve sofisticiranijim elektronskim komponentama vozila.

Proizvođačima čipova stoga treba nekoliko meseci da reorganiziraju proizvodnju i ponovo uhvate korak s potražnjom.

„Nažalost, to nije moguće brže sprovesti i proizvođači automobila trebali bi to da razumeju i ubuduće o tome više vode računa“, rekao je Veber.

Nemačko udruženje automobilske industrije (VDA) poručilo je da intenzivno radi na obezbeđivanju snabdevanja poluvodičima, što uključuje i saradnju s nemačkom vladom. Nestašica je već rezultirala privremenim ukidanjem radnih smena u Folksvagenu, Audiju i Dajmleru, koji su zato intenzivirali učestvovanje u programima vladinih podrški za naknadu plata radnika.

Stručnjaci takođe ukazuju na posledice smanjene proizvodnje u Kini, nakon nedavnog gašenja dvadeset pogona za silicij, objavila je Nemačka agencija za mineralne resurse (DERA).

Među razlozima navedena je dugotrajna suša u pojedinim regijama koja je rezultirala smanjenom proizvodnjom vode.

„A treba nadoknaditi i pad proizvodnje povezan s koronavirusom“, ističe čelnik nemačke agencije za mineralne resurse Peter Buholc. Ne očekuje, međutim, dugoročne probleme sa snabdevanjem.

Iz ZVEI ipak pozivaju evropske proizvođače čipova da izgrade sopstvene proizvodne kapacitete kako bi garantovalii tehnološki suverenitet.

Komentari (5)

Vidi sve komentare