Profesija i ponašanje u saobraćaju – ko su najagresivniji vozači?

Auto 27. feb 202408:41 6 komentara
Shutterstock/DexonDee

Istraživanje sprovedeno među britanskim vozačima razotkriva vezu između profesije vozača i njihovih navika za volanom.

Rezultati ankete otkrivaju da lekari zauzimaju prvo mesto po agresivnosti u vožnji, dok su frizeri najmirniji vozači.

Istraživanje ukazuje na direktnu vezu između zanimanja i vozačkih navika, otkrivajući koje profesije su sklonije prekoračenju brzine, neadekvatnom parkiranju i opasnom ponašanju u saobraćaju.

Prema anketi u kojoj je učestvovalo 2.000 Britanaca, građevinari su se istakli kao najbrži vozači, s više od 70 odsto ispitanika koji priznaju da redovno prekoračuju dozvoljenu brzinu.

S druge strane, medicinski radnici priznaju da često imaju kratak fitilj dok voze, s više od četvrtina od njih koristi neprikladnu gestikulaciju i viče kako bi izrazili svoje frustracije tokom vožnje.

Zanimljivo je da frizeri pokazuju naročitu uljudnost na putu. Gotovo svi ispitanici ove profesiji kažu da redovno puštaju druge da se ubacuju ispred njih, dok zaposleni u ljudskim resursima imaju najviše poteškoća s parkiranjem.

Električari, s druge strane, često zaboravljaju da daju signal prilikom izlaska iz kružnog toka, piše ThisisMoney, prenosi Jutarnji list.

Anketa je takođe pokazala da advokati, zaposleni u medijima i preduzetnici najčešće pretiču i ubacuju se u drugu traku kad ne treba, pokazujući sklonost prema rizičnom ponašanju.

Uprkos ovakvom ponašanju, većina vozača veruje da dobro vozi i vodi računa o bezbednosti u saobraćaju, iako je veliki broj njih priznao da se često osećaju frustrirano ili ljuto dok voze.

Velika većina smatra da bi vožnja bila ugodnija kada bi svi vozači bili predusretljiviji.

Ova studija ne samo da pokazuje povezanost između profesionalnog zvanja i načina vožnje, već i naglašava važnost ljubaznosti i strpljenja u saobraćaju, podsećajući da naše ponašanje za volanom može imati veliki uticaj na opštu bezbednost i ugodnost u saobraćaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare