Prvi na semaforu ima tri sekunde da krene, potom sledi nervoza

Auto 26. apr 202208:45 21 komentara
Freeimages/13dede

Vozači koji ne krenu u tri sekunde od kada se na semaforu upali zeleno svetlo nerviraju one koji čekaju iza njih, pokazali su rezultati ankete sprovedene u Velikoj Britaniji.

Anketa britanske organizacije za pomoć na putevima (RAC) sprovedena na 2.498 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje da 46 odsto vozača smatra da ne smeju da prođu više od tri sekunde od „paljenja zelenog“ do kretanja vozača.

Oko 17 odsto ispitanika kazalo je da često ne uspeju da prođu kroz zeleno svetlo zbog vozača ispred njih koji ne reaguju pravovremeno. Oko tri četvrtine (64 odsto) tvrdi da je na zelenom svetlu moralo da čeka i po više od 10 sekundi.

Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene (50 odsto u odnosu na 41 odsto). Oko trećine (35 odsto) ispitanika kazalo je da mogu da podnesu ako nekome treba između četiri i šest sekundi, a sedam odsto ispitanika je po tom pitanju vrlo opušteno pa su odgovorili da mogu da čekaju koliko god treba.

Portparol RAC-a Sajmon Viilijams je rekao da se sve više od tri sekunde „može činiti kao večnost kada pokušavate da prođete semafor“, pogotovo jer na nekim semaforima zeleno svetlo traje po samo 15 sekundi.

„Čekanje ozbiljno smanjuje broj vozila koja mogu da prođu pre nego što se upali crveno svetlo, zbog čega se stvaraju čepovi, a moguće je da se povećava i zagađenost vazduha“, dodao je.

„Osim što produžuje vreme vožnje, ovo može uticati na bezbednost u saobraćaju, pogotovo kada vozači naglo krenu jer su kasno primetili promenu svetla, zbog čega ni ne provere retrovizore kako bi se uverili da mogu da krenu“, upozorava Vilijams.