Psihološki profil bahatog vozača

Auto 19. jul 202207:00 > 15:46 96 komentara
Ilustracija / Shutterstock

Gotovo svakodnevno se suočavamo sa bahatim ponašanjem u saobraćaju. Nedavno smo na društvenim mrežama mogli da vidimo da se čak jedan osamnaestogodišnjak "provozao" Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, oko 4h ujutro, koja je pešačka zona. Policija je privodila i vozače koji su vozili u suprotnom smeru, čak i na autoputu. Šta je uzrok takvom ponašanju u saobraćaju, kakva se poruka šalje i kako postupati u takvim situacijama?

Određivanje nedvosmislenih karakteristika ličnosti vozača koji su skloni rizičnoj vožnji nije jednostavan zadatak, kaže za portal N1 Jelena Milošević psiholog i psihoterapeut sa iskustvom u radu sa vozačima.

„Jedna ista karakteristika ličnosti ne mora kod svakog vozača dovesti do istog ponašanja u vožnji. Stvar dodatno komplikuje i to što pored osobina ličnosti na ponašanje utiče i konkretna situacija u kojoj se neko našao. Dugo su pojedinačne osobine ispitivane kao uzroci rizičnog ponašanja u vožnji, što je legitimno, ali nije dovoljno za razumevanje ovog složenog ponašanja“, objašnjava Milošević.

Od početka 21. veka se ispitivanju povezanosti osobina ličnosti i sklonosti ka rizičnoj vožnji pristupa multidimenzionalno, što znači da se sagledava više osobina, a ne samo jedna.

„Glavni nalaz je da će rizičnoj vožnji biti skloniji ljudi kod kojih postoji stalna težnja da se traga za uzbuđenjem, onda osobina nazvana „odsustvo normi“ koja znači da osoba veruje da su socijalno nedozvoljena ponašanja potrebna da se postigne određeni cilj, takođe bes u vožnji, nizak altruizam i loša procena rizičnih situacija. Iz svoje svakodnevne prakse bih se složila sa navedenim nalazima i podvukla bih sklonost ka antisocijalnom ponašanju kao nešto što je zajedničko za sve navedeno“, kaže psiholog.

Ona dodaje da se opisanim ponašanjem često šalje poruka da ova osoba ima pravo na poseban tretman u odnosu na druge ljude, odnosno da za nju ne važe pravila kao za ostale kao i da su njen život i dobrobit važniji od života drugih.

Međutim, ovim rizičnim ponašanjem oni pokazuju da ne vrednuju ni sopstveni život.

Kakav uticaj na početnike u vožnji imaju nervozni vozači?

„U velikim gradovima širom sveta problem predstavljaju saobraćajne gužve. Veliki broj vozila, pre svega, usložnjava i umnožava signale koje mozak vozača prima iz svoje okoline. Tako dolazi do senzornog preopterećenja, odnosno mozak biva zatrpan različitim signalima. Po prirodi svog funkcionisanja, on treba da odredi prioritete i reaguje na ispravan način ili izađe iz te situacije. A često prilikom velikih gužvi ne može ni jedno ni drugo“, objašnjava Milošević.

Povezane vesti

Ona napominje da vozač ostaje u situaciji koja je frustrirajuća i to povećava njegovu iritabilnost. Ona može da bude dodatno pogoršana trenutnim stanjem organizma (bolest, neispavanost, uticaj različitih supstanci…), nekom stresnom životnom situacijom koja je aktuelna, osobinama ličnosti (napr. niska tolerancija na frustracije, empatija…), kao i opštim stavovima vezanim za vožnju i kulturu ponašanja u socijalnim situacijama.

„U zavisnosti od ličnosti vozača početnika, kao i njegovih pređašnjih iskustava u saobraćajnim situacijama, zavisiće i način na koji doživljava neadekvatno ponašanje drugih učesnika u saobraćaju“, smatra psiholog.

Uzdržati se od ulaska u raspravu, etiketiranja nečije ličnosti

Kada je u pitanju netolerancija u saobraćaju, Milošević je mišljenja da bi se trebalo uzdržati od ulaska u raspravu sa drugim učesnicima u saobraćaju i samostalnog rešavanja te situacije.

Povezane vesti

„Često smo svedoci toga da se ove rasprave mogu završiti i fizičkim obračunima. I ako situacija ne eskalira na taj način, verovatno nećete postići ono što je suština, a to je da vas ta osoba uvaži kao ravnopravnog učesnika u saobraćaju“, kaže ona.

Ako je potrebno da odreagujete i zaštitite se, način na koji se nekome obraćate je takođe važan, smatra psiholog i dodaje da ukoliko koristite uvrede u vidu etiketiranja nečije ličnosti, velika je verovatnoća da će se sukob dalje raspiriti. Svakako, ukoliko je situacija opasna, najbolje je kontaktirati policiju.

Treba imati na umu da postoje situacije koje su izvan granica naše moći i koje će se razviti nepovoljno po nas čak i ako sve uradimo po pravilima.

Građanin kao pojedinac može da ima uticaja na svoje ponašanje i poštovanje saobraćajnih pravila, ali ne i na to kada ih drugi krše. Za rešavanje ovog pitanja postoje nadležne ustanove.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare