Reno pregovara o simboličnoj prodaji Rusima svog udela u AvtoVAZ-u

Auto 27. apr 202223:20 > 23:33 1 komentar
Shutterstock

Reno pregovara o prodaji svog udela u ruskom proizvođaču automobila AvtoVAZ ruskom Institutu za automobilsku nauku (NAMI), saopštio je ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov.

Prema rečima Manturova, transakcija bi bila simbolična – „za jednu rublju“ i odnosila bi se i na fabriku francuske grupe u blizini Moskve, koja proizvodi automobile Nisan i Reno.

„Najverovatnije će naš centralni institut NAMI preuzeti akcije“, dodao je Manturov i rekao da će Reno imati „opciju od pet ili šest godina tokom kojih mogu da odluče da otkupe nazad“ svoje akcije.

Reno kontroliše 68 odsto akcija AvtoVAZ-a, najveećeg ruskog proizvođača koji proizvodi automobile Lada, vodeći brend na ruskom tržištu.

Prema rečima Manturova, budući pravac Avtovaza će odrediti NAMI, u saradnji s ruskim vojno-industrijskim konglomeratom Rostek – drugim akcionarom AvtoVAZ-a.

Rusija je drugo najveće tržište grupe Reno u svetu, iza Evrope, sa skoro 500.000 prodatih vozila 2021. godine, ali čak i samo prisustvo te grupe u Rusiji je komplikovano od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara.

Reno je bio na meti ukrajinskih vlasti zbog svojih aktivnosti u Rusiji, a suočava se, kao i drugi, sa logističkim problemima zbog nedostatka uvoznih komponenti, izazvanih zapadnim sankcijama, što dovodi fabrike grupe u opasnost.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini. 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare