Rimac grupa: Prodato već 50 Nevera, a Bugatiji rasprodati – na neviđeno

Auto 23. mar 202316:00 komentara
Rimac automobili

Početna cena ekskluzivnog automobila Rimac Nevera je dva milona evra i već ih prodato 50, a svih 99 Bugatti Mistrala po ceni od pet miliona evra prodato je na neviđeno, objavili su hrvatski mediji predstavljajući novi pogon Rimac grupe.

Šefica sektora za medije Rimac Grupe Marta Longin ocenila je da je to „vrh automobilske industrije“.

„Pokazujemo koliko daleko tehnologija može ići. Ne radi se o masovnom tržištu već o premium segmentu“, rekla je Longin.

Rimac Grupa okuplja dve kompanije: Bugatti Rimac – koja se bavi dizajnom, razvojem i proizvodnjom hiperautomobila marki Bugatti i Rimac Automobili – i Rimac Technology koja je usmerena na razvoj i proizvodnju tehnologije i komponenti za vozila automobilskih proizvođača, javila je agencija Hina.

Grupa ima više od 2.000 zaposlenih i konsolidovani godišnji prihod od 400 miliona evra, a više od polovine zaposlenih su inženjeri.

Deoničari Rimac Grupe su Porše sa 20,4 odsto, osnivač kompanije Mate Rimac sa 23,4 odsto, Softbank (13,6 odsto), Neurone (10,5 odsto) i Hjundai sa osam odsto, dok drugi investitori učestvuju sa 24,1 odsto.

Grupa je kroz nekoliko uspešnih rundi prikupljanja kapitala od 2017. godine obezbedila oko 820 miliona evra privatnog kapitala u tri kruga finansiranja od investitora među kojima su Porše, Hjundai, KIA, Investindustrial, Softbank i Goldman& Saks, navodi Hina.