Šest saveta za korišćenje klima uređaja u automobilu

Auto 16. maj 202210:11 5 komentara
Shutterstock

Moderni klima uređaji rade jako dobro, a jedini problem koji obično imaju je "ljudski faktor" ili naše krivo korišćenje, kao i neodržavanje spoljašnjih i unutrašnjih delova čistim.

Auto Klub donosi šest saveta o kojima se manje priča.

Nemojte paliti klimu odmah nakon što ste upalili motor

Jedan od najkorisnijih trikova kada je u pitanju stvaranje manjeg stresa na kompresoru je da ne palite klimatizaciju odmah nakon što ste upalili vaše vozilo, jer je to način stvaranja preopterećenja.

Uključite klimatizacijzu barem nekoliko sekundi nakon pokretanja motora. Isto važi i za gašenje klimatizacije – ugasite je nekoliko minuta pre nego što ste stigli na vašu destinaciju. Na taj način ćete uštedeti na gasu.

Postupno pojačavajte klimatizaciju

Kad je napolju jako vruće, iskušenje da uđete u automobil i upalite klimatizaciju u punoj snazi je gotovo neodoljivo. Pokušajte da se suzdržite, jer nema goreg načina „zloupotrebe“ rashladnog sistema.

Bolja opcija je provetriti unutrašnjost pre nego što uđete, a zatim sniziti stepene i po malo povećavati snagu klimatizacije. Zapamtite da je idealna temperatura između 21 i 23 stepena.

Koristite dugme za recirkulaciju

Dugme s nacrtanim automobilom s malom strelicom koja se vraća jedan je od najmanje korišćenih kontrola u automobilu. Njegova je svrha da, umesto da uzima vazduh spolja, sistem ponovo koristi vazduh koji se već nalazi unutar kabine.

Proverite akumulator

Četvrti trik za brigu o klimatizaciji odnosi se na dva vitalna elementa automobila. Jer, osim svih drugih implikacija koje mogu imati u drugim područjima, zdravlje baterije i pomoćnog kaiša uvelike utiče na rad klima uređaja.

Ne zaboravite na unutrašnje otvore za ventilaciju

I spoljašnja rešetka i unutrašnji otvori za ventilaciju su najpristupačniji delovi i trebali biste da ih održavate čistima ako želite da protok vazduha bude ispravan. Time ne samo da osiguravate dalje trajanje uređaja u optimalnim uslovima, već i da manje nečistoća i bakterija dospeva u vaše disajne putove.

Ne palite klimatizaciju u gradu ili na kratkim putovanjima.

Dok je uključivanje klime na autoputu učinkovitije od spuštanja prozora, u gradu i na kratkim udaljenostima nije. Prvo, zato što pri malim brzinama aerodinamički otpor uzrokovan otvorenim prozorima nije tako veliki. Drugo, dok vazduh nije uspeo značajno da ohladi kabinu već ćete izlaziti iz auta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare