Spomenik Mercedesu u Hrvatskoj: „Iseljenici su prvi novac uložili u auto, da pokažu rejting“

Auto 22. feb 202421:24 5 komentara

U toku je izrada dugoočekivanog spomenika Mercedesu u hrvatskom Imotskom koji se radi kao omaž onima koji su se iselili iz grada i otišli trbuhom za kruhom, uglavnom u Nemačku. O spomeniku se priča od 2019. i njegova izrada se konačno bliži kraju, a kako napreduje?

U razgovoru s Ivanom Topićem, inicijatorom izgradnje spomenika, otkrivamo da na njemu radi devet studenata iz celog sveta, zajedno sa svojim mentorima. Radi se o „mercedesu 115“.

“Došli smo na ideju slučajno”, rekao je Ivan Topić i dodao: “Ovo je čežnja Imoćana još od šezdesetih kad su iseljavali. Prvi novac su uložili u ‘mercedes’, dovezli ga da pokažu da su sposobni, da pokažu svoj rejting, da su stabilni ljudi. Danas u čast iseljenicima radimo Mercedes, a što drugo? Zahvaljujući njima imamo tople domove, naša su deca obrazovana, pokazaćemo im veću ljubav nego oni nama”.

PROČITAJTE I:

Mercedes je šezdesetih, barem na našim prostorima, bio simbol odlaska na rad u inostranstvo, simbol potrage za boljim životom.

“Nije bilo prostora da se ovde zaradi. Na sve načine se išlo preko granice. Preko 90 posto je uspelo, a onih 10 posto ne bi uspelo nigde. Otvaranje spomenika je 8. juna. To je velika ljubav koju želimo pokazati”, kazao je Topić.

Spomenik se radi od imotskog kamena i biće sastavljen od 12 delova. Topić ističe i da niko ne radi volonterski, da ih finansiraju sponzori. Na pitanje da li je bilo teško pronaći sponzore, odgovara:

“Projekat košta manje od 50.000 evra. U povojima smo s finansijama, sponzori se javljaju sami. Kad stavimo prvi deo spomenika, sigurno će ih se javiti više ili ćemo za rukav potegnuti”.

Dodaje da su komentari građana 90 posto pozitivni, a za one negativne kaže: “Ima nekih anonimnih komentara na mrežama. Njih nekoliko traži manu u svemu i svakom, hvale samo sebe”.

Očekuju, ističe, oko 20.000 posetilaca na otvaranju, a do tada bi u funkciji trebalo da bude i suvenirnica. U njoj će, napominje, raditi samo invalidi s minimalno 50 posto invaliditeta. Dodaje i da su davno tražili odobrenje Mercedesa:

“Bili su tu, zainteresovani su, doći će na otvorenje. Taj dan će biti blokiran grad, preusmeriće se saobraćaj i granični prelazi”, našalio se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare