Šta kada točkovi šlajfuju i ne možete da krenete sa parkinga? Probajte ovaj stari trik

Auto 27. nov 202307:48 28 komentara
Shutterstock/nadtochiy

Sneg, ko je želeo da vidi, raduje mu se, ali smo sigurni da kada ujutru ne mogu da izađu sa parkinga automobilom, jer gume šlajfuju, požele da je opet leto.

Verujemo da ste zamenili gume, imate odlične zimske pneumatike, ali čak vam ni oni neće pomoći ako se točkovi vrte u mestu.

Evo nekoliko korisnih saveta, od kojih je prvi star verovatno koliko i točak, ali se niko nije setio da nam ga otkrije, jer se Iskusnim vozačima podrazumeva.

Ako točkovi proklizavaju („šlajfuju“), nemojte forsirati već ovim redosledom probajte da se izvučete:

Krenite iz drugog stepena prenosa a ne iz prve „brzine“. (Ako imate režime vožnje, izaberite onaj za sneg/klizavu podlogu).

Pomaže i ako zaljuljate automobil pred-nazad koristeći kvačilo i gas naizmenično (klackalica).

Ako vam ne uspe, onda izađite iz vozila i očistite sneg oko točkova. Ako je i izduvna cev pozadi zatrpana snegom, oslobodite je.

Ako je pod točkovima led razbijte ga malo nekim tvrdim ili oštrim predmetom (pazite na gume). To može biti čak i dobra grebalica, ali i šrafciger ili bilo šta slično, prenosi City Magazine.

Ako ni to ne pomogne, postavite patosnicu tik ispred pogonskih točkova (ili bilo kakvu anti-slip podlogu, pomaže čak i posip za mačke ili bilo šta što će omogućiti bolju trakciju pod točkovima).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare