Šta treba uraditi u slučaju da se zateknemo u automobilu u poplavljenoj ulici?

Auto 15. nov 202319:23 5 komentara
Shutterstock/mykhailo pavlenko

Ponekad se iznenada možete zateći u poplavljenoj ulici, a ta situacija može biti opasna po život ako ste u automobilu.

Gotovo polovina svih smrtnih slučajeva u iznenadnim poplavama povezana je s vozilima, piše New York Times, prenosi N1 Zagreb.

U takvim situacijama treba biti veoma oprezan jer na dubini od samo 30 centimetara vaš automobil može krenuti da pluta, a dubina od 45 centimetara može odneti vaš auto.

Ako se automobilom zateknete u poplavi, najpe spustite prozore, savetuje Lin Bertšel, radnik hitne pomoći, plivač i spasilac. Ako su se prozori zaglavili, on savetuje da pokušate da pronađete neki predmet u svom vozilu kojim biste mogli da razbijete prozore.

Bertšel ističe da je ključno da se otvori prozor jer “ako nivo vode nastavi da raste, automobil se puni i postaje kao kamen, umesto da pluta nizvodno”.

Nakon toga otkopčajte svoj sigurnosni pojas i potom pokušajte da se popnete na krov vozila. U slučaju da ste uspeli da to uradite, odmah okrenite broj hitne službe, savetuje Bertšel.

Pokušajte da ostanete na automobilu dok ne stigne pomoć, a možete da legnete na krov kako biste bili stabilniji.

„Stvarno ne preporučujem da napuštate vozilo“, rekao je Bertše i naveo da su veće šanse za preživljavanje ako ostanete uz auto jer će hitne službe pre uočiti vozilo nego osobu.

Kako biste bili uočljiviji, takođe možete upaliti svetla za opasnost, aktivirati alarm automobila pomoću priveska za ključeve i, ako je moguće, pritiskati sirenu.