Sve o filteru vazduha motora: Zašto je važan i kada ga treba promeniti

Auto 30. maj 202318:00 6 komentara
Unsplash

Filter vazduha motora, koji se razlikuje od filtera kabine, hvata čvrste čestice prljavštine kako one ne bi dospele u motor.

Prljavi filter za vazduh može izazvati paljenje lampice koja nas upozorava da proverimo motor i dovesti do raznih drugih problema.

Filter vazduha je auto deo izrađen od celuloznog papira tretiranog konzervansima i rastvaračima i savijenog u nabore, koji hvata štetne zagađivače u vazduhu. Neki imaju podlogu od rešetke od nerđajućeg čelika koja učvršćuje filter.

Koliko često bi trebalo da menjate filter vazduha motora?

U normalnim uslovima vožnje, većina proizvođača preporučuje zamenu svake dve godine ili nakon pređenih 50.000 kilometara. Ali to zapravo zavisi od uslova vožnje.

Proverite filter vazduha na svakih pređenih 15.000 kilometara ili pri svakoj zameni ulja. Lagano lupite filterom za vazduh o tlo kako biste otresli prašinu ili prljavštinu. Ako uperite baterijsku lampu u filter vazduha i svetlost i dalje prolazi kroz njega, to znači da on i dalje dobro funkcioniše, piše Jutarnji list.

Ako vam papir u sklopu filtera deluje osušeno, zamenite ga. Takođe bi trebalo da menjate filter za vazduh barem jednom godišnje u slučaju da:

– Vaša svakodnevna vožnja uključuje puno stajanja;

– Redovno vozite u vrlo prašnjavim ili peskovitim uslovima;

– Živite ili radite u blizini građevinske zone;

– Živite u području s konstantno visokim ili niskim temperaturama.