Sve više raste popularnost jedne vrste automobilskih guma

Auto 07. nov 202211:55 0 komentara
gume
Pixabay

Celogodišnje gume su kompromis između letnjih i zimskih guma. U letnjim uslovima uglavnom nisu dovoljno dobre kao prosečne letnje gume, a zimi nisu dovoljno dobre kao prosečne zimske gume. S njima je uvek potrebno voziti opreznije, barem u onim najtežim, zimskim vremenskim uslovima.

Gume su višestruko poskupele i vozačima je teško da izdvoje novac za dva kompleta guma i mnogi se odlučuju na kupovinu celogodišnjih guma, čija popularnost raste iz godine u godinu. Naravno, mnogi kalkulišu i sa sve blažim zimama, piše Revija HAK.

Prema Evropskom udruženju proizvođača guma (ETRMA), ukupna prodaja celogodišnjih guma porasla je za 35 odsto u 2021. u poređenju s prethodnom godinom. Sve više potrošača odlučuje se za ove gume umesto tradicionalnih letnjih ili zimskih guma.

Broj vozača koji biraju gume za sva godišnja doba raste već godinama: 2014. godine 15 posto vozača izjavilo je da imaju gume za sva godišnja doba. Do 2018. brojka je već bila 25 posto. U svojoj analizi poslovanja u 2021., BRV (nemačko trgovačko udruženje guma) pokazuje da brojke za celogodišnje gume rastu. Kod proizvoda za lična vozila i 4×4, udeo celogodišnjih guma u 2021. porastao je za oko 2,5 posto na približno 27 posto.

Imajte na umu da nikada ne smete kombinovati letnje gume, zimske gume i/ili gume za sva godišnja doba na istom automobilu. Jer bilo da je vruće ili hladno: jedna od guma pruža mnogo slabije prijanjanje od druge. To može ozbiljno uticati na stabilnost automobila u krivinama i tokom kočenja.