Taksi vozila bez vozača: Peking izdao licence kineskom gigantu

Auto 28. mar 202316:31 komentara
Jade GAO / AFP

Taksi vozila bez vozača sada su dostupna za iznajmljivanje u predgrađu Pekinga, što predstavlja novo poglavlje u inteligentnom transportu, objavio je list China Daily.

Peking je početkom marta izdao licence kineskom tehnološkom gigantu Baidu i start apu za autonomna vozila Pony.ai za pokretanje taksi usluga bez vozača (robotaksi), navodi se u novinskom izveštaju od 27. marta.

Kako prenosi Sinhua, to je prvi put da je potpuno autonomna flota vozila dobila dozvolu za rad u jednoj metropoli svetske klase, dodaje se u izveštaju.

Dve kompanije, obe među vodećim igračima u kineskoj industriji autonomne vožnje, rasporedile su svaka po 10 autonomnih vozila na području od 60 kvadratnih kilometara u Jdižuangu, koji se nalazi u južnom predgrađu Pekinga, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da Baidu planira da proširi svoje autonomne usluge prevoza na 65 gradova 2025. i na 100 gradova 2030. godine.

Očekuje se da će kineska samovozeća taksi služba dostići 1,3 hiljade milijardi (188,6 milijardi američkih dolara) do 2030. godine, što će u to vreme činiti 60 odsto tržišta prevoza u zemlji, navodi list pozivajući se na prognoze globalne konsultantske kuće IHS Markit.

Uprkos trenutnim ograničenjima koja zahtevaju da robotaksiji rade u određenim zonama zbog složenih uslova na putevima i zakonskih nedostataka, očekuje se da će se njihova pokrivenost proširiti sa akumulacijom podataka i poboljšanjima algoritama, rekao je za Čajna dejli Jale Džang, generalni direktor konsultantske kuće Automotive Foresight sa sedištem u Šangaju.

Takođe se očekuje da će robotaksi utrti put za razvoj privatnih autonomnih vozila, koja imaju potencijal da budu revolucionarna tehnologija sposobna da transformiše živote ljudi, dodao je Džang.