Kompanija Tesla kažnjena s više od dva miliona evra zbog „laganja“

Auto 03. jan 202317:45 12 komentara
REUTERS/Aly Song

Južnokorejski antimonopolski regulator saopštio je da će kompaniju Tesla kazniti sa 2,85 milijardi vona (2,08 miliona evra) jer nisu obavestili svoje kupce o smanjenom dometu vožnje svojih električnih vozila na niskim temperaturama.

Korejsko povereništvo za poštenu trgovinu (KFTC) saopštilo je da je Tesla od avgusta 2019. godine na svojoj zvaničnoj lokalnoj veb stranici oglašavala “domet vožnje svojih automobila s jednim punjenjem, njihovu isplativost goriva u poređenju s vozilima s benzinskim pogonom, kao i performanse svojih superpunjača”, prenosi Reuters.

Domet vožnje Teslinih automobila pada pri hladnom vremenu do 50,5 posto u odnosu na brojke koje se reklamiraju na internetu, navodi se u saopštenju KFTC.

Iz Tesle nisu bili odmah dostupni za komentar.

Na svojoj veb stranici Tesla nudi savete za zimsku vožnju, kao što je grejanje vozila pre vožnje putem aplikacije, kao i korišćenje ažurirane aplikacije Energy za praćenje potrošnje energije, ali ne spominje gubitak dometa na temperaturama ispod nule.

Godine 2021. južnokorejska potrošačka grupa Citizens United for Consumer Sovereignty rekla je da domet vožnje većine električnih vozila pada do 40 posto na niskim temperaturama kada je potrebno zagrejati baterije, pri čemu Tesla prednjači.

Prošle je godine KFTC kaznio nemačkog proizvođača automobila Mercedes-Benz i njegovu korejsku jedinicu s 20,2 milijarde vona zbog lažnog oglašavanja u vezi sa emisijom gasova njegovih dizel vozila.

Problemi s kojima se susreću električna vozila pri ekstremnim temperaturama nadaleko je poznat, iako su električna vozila popularna na tržištima poput Norveške, gde su četiri od pet vozila prodatih prošle godine bila na baterije, a Tesla je bila najprodavanija.

Studija iz 2020. koja je uključivala 4.200 električnih vozila svih marki, a koju je sproveo kanadska kompanija Geotab, otkrila je da većina modela ima sličan pad dometa po hladnom vremenu, prvenstveno zato što se baterija takođe koristi za grejanje kabine automobila.

Na nešto iznad 20 stepeni Celzijusa prosečni električni automobil nadmaši svoj navedeni doseg, ali na minus 15 stepeni isti taj automobil nudi 54 posto svog deklarisanog dometa, pokazalo je istraživanje.