Trabant – od nevoljenog nacionalnog automobila do ikone

Auto 09. maj 202422:06 15 komentara
djumandji / Shutterstock

Trabant je bio nacionalno vozilo Demokratske Republike Nemačke - od presovanog kartona, teran dvotaktnim motorom i sa oblakom plavičastog, zagušljivog dima iza sebe, bio je najbolje čemu je većina istočnih Nemaca mogla da se nada.

Danas je mnogima ikoničan simbol socijalističkog mobiliteta. Ljubitelji sa „trabantom“ u vlasništvu vole da ga pokažu, a oni koji ne mogu ili ne žele da se bakću održavanjem, vole da ga vide, piše agencija dpa.

Stotine takvih se sjatilo na aerodrom u Anklamu, u Nemačkoj, gde je u sredu uveče počeo 29. međunarodni skup „trabanta“.

POVEZANE VESTI

Predsednik Trabi Bagi Kluba ‘93 (Trabbi Buggy Club ‘93) Jens Riberg očekuje dolazak oko 700 učesnika sa vozilima. Program će trajati do nedelje.

Fabrika u Cvikauu je od 1957. do 1991. proizvela oko 3,1 miliona „trabanta“. Vozilo se nije dramatično menjalo kroz decenije.

Na otvaranju je žiri izabrao Mis i Mister Trabanta za ovu godinu, a narednih dana biraće i naj-Trabante prema raznim kriterijumima.

Uz to, učesnici i gosti će moći da se takmiče u bacanju Trabantovog menjača udalj, slaganju limenki piva, ručnim vučenjem Trabija i u nadvlačenju konopa.

Vrhunac događaja biće reli kroz stari deo Anklama. U subotu uveče sledi koncert sa vatrometom.

Prethodnih godina na Trabant okupljanja je dolazilo u proseku nekoliko hiljada gostiju, uglavnom iz istočne Nemačke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare