Trikovi kako koristiti klimu u autu za najbrže hlađenje i na šta treba paziti

Auto 04. jul 202208:51 2 komentara
Shutterstock

Tokom vrućih i sparnih dana, klima u automobilu je spas, ali treba biti oprezan. Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, je redovno čišćenje klime.

Ukoliko se vozite po gradu, razmislite da li vam se isplati da palite klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje.

Pročitajte još

Ako se ipak odlučite da upalite klimu, izuzetno je važno da pazite da temperatura hlađenja nije preniska u odnosu na temperaturu spolja, jer možete da dobijete upalu grla i sinusa i prehladite se. Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati telo ekstremnim temperaturnim razlikama, a posebno to ne smeju ljudi sa slabijim srcem.

Pravilan postupak hlađenja automobila

Nakon paljenja auta, otvorite sve prozore i uključite klimu.

Izaberite opciju uvlačenja spoljnog vazduha.

Temperaturu namestite na minimum.

Okretanje ventilatora postavite na najveću brzinu.

Nakon rashlađivanja, prozore zatvorite i smanjite brzinu ventilatora.

Neka hladan vazduh duva u vetrobransko staklo i noge, a ne u lice.

Nekoliko minuta pre kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju – tako će se vlažna mesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i buđi manji, jer preferiraju vlažno, a ne suvo okruženje.

„Ne usmeravajte ventilator direktno u lice“

„Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na spoljnu temperaturu ne bude veća od 8 stepeni, vlažnost bi trebalo da bude od 40 do 60 posto, a brzina strujanja vazduha najviše 0,2 m/s. Ne usmeravajte ventilator direktno u lice, jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Takođe, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje sa ovlaživačima“, rekla je za 24 sata dr Branislava Čilić, specijalistkinja porodične medicine iz Zagreba.

Iz godine u godinu se upotreba klima uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dela disajnog sistema. Sa druge strane, povoljan učinak klima uređaja je filtriranje vazduha koji dolazi spolja, a to je benefit pacijentima koji su alergični na polen, prašinu i grinje. Na taj način je koncentracija alergena u vazduhu manja. Filtriraju se i bakterije, virusi i gljivice, objasnila je doktorka.

„Međutim, najčešće se koriste klima uređaji koji hlade i suše vazduh, ali ga ne ovlažuju. Takav uređaj suši sluznicu disajnog trakta, pa se na taj način gubi njena uloga pročišćivača udahnutog vazduha. Takva sluznica puca, stvaraju se mikro ragade (bolna krvava napuklina na tvrdoj i suvoj ili upaljenoj koži) u koje se nakaleme mikroorganizmi koji dovode do infekcije“, dodaje.

Komentari (2)

Vidi sve komentare