Uhapšen u SAD jer je „tesla“ automobil „vozio“ sa zadnjeg sedišta

Auto 12. maj 202121:58 3 komentara
Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Jedan vozač je uhapšen pošto je tokom putovanja autoputem u zalivu San Franciska sedeo na zadnjem sedištu "tesle", saopštila je kalifornijska policija.

Param Šarma (25) je uhapšen zbog nesavesne vožnje i nepoštovanja policije, saopštila je patrolna služba autoputa.

U nekoliko telefonskih poziva s autoputa je u ponedeljak uveče prijavljeno da jedna osoba sedi na zadnjem sedištu „Tesle Model 3“, a da niko nije na mestu vozača.

Policajac na motociklu je našao taj automobil, potvrdio da je u njemu samo jedna osoba i to na zadnjem sedištu, preduzeo akciju da zaustavi automobil i video kako se ta osoba premešta na vozačko sedište pre no što se automobil zaustavio,  navodi se u saopštenju patrolne službe CHP.

U nizu prilika pre tog hapšenja, građani su snimili nekoga ko liči na Šarmu kako automobilom putuje na isti nepromišljen način, a CHP je 27. aprila već kaznila Šarmu zbog sličnog ponašanja, navodi se u izjavi.

„Tesla“ ima sistem „Autopilot“ koji može da drži automobil u jednoj traci i da održava bezbednu udaljenost od vozila ispred, te je verovatno da je taj sistem, reklamiran kao „potpuno samovozeći“, radio dok je vozač bio na zadnjem sedištu.

„Tesla“ na svojoj veb stranici i u uputstvima za vlasnike kaže da taj sistem nije u potpunosti autonoman i da vozači moraju biti spremni da intervenišu u bilo kom trenutku.

Lako prevariti Teslin sistem

Ali, vozači su se više puta udaljavali sa svog mesta što je rezultiralo s najmanje tri smrtna slučaja u SAD, jer ni sistem ni vozač nisu zaustavili auto zbog prepreka na putu.

Da bi osigurao da vozači obraćaju pažnju na vožnju, ;“Tesla“ ima sistem za nadgledanje vozača otkrivanjem sile pritiska ruku na volanu. Taj sistem će upozoriti i zatim ugasiti motor automobila ako ne prepozna da su ruke na volanu.

Ali, kritičari kažu da je lako prevariti „Teslin“ sistem i da može potrajati i minut dok ne isključi motor. Časopis „Consumer Reports“ je u aprilu objavio da je „Teslu“ lako prevariti da se vozi u režimu „autopilota“, a da niko nije za volanom.

Prekršilac Šarma je u utorak pušten iz zatvora i izjavio je za jednu televizijska stanicu da putovanje na zadnjem sedištu „nije opasno“ i da će tako nastaviti. Televizija je prenela da je Šarma rekao za sebe da je iznad radničke klase.

„Ja ne vozim i ja ne sipam gorivo. Ja sam zlatna klasa“, poručio je on.