VIDEO: Zbogom nervozi za volanom, veštačka inteligencija rešava saobraćajne gužve

Auto 18. sep 202313:17 1 komentar
saobraćajna gužva špic
Shutterstock

Veštačka inteligencija možda ima odgovor na naše probleme s saobraćajnom gužvom, tvrdi detaljna studija kompanije Nvidia.

Svako jutro i većinu večeri, hiljade putnika zarobljeno je na putevima. Razlog? Sve je veći broj automobila na saobraćajnicama, a infrastruktura ne može da ih primi.

Rodžers komjunikejšens (Rogers Communications), kanadska telekomunikaciona kompanija, već neko vreme gleda na rešavanje zagušenja saobraćaja korišćenjem veštačke inteligencije. Kompanija je nedavno na Univerzitetu Britiš Kolumbija (UBC) postavila pametni saobraćajni sistem povezan s 5G tehnologijom i veštačkom inteligencijom i uspela je da smanjiti promet i unese druga poboljšanja, piše CarBuzz.

Kompjuterski sistem je mogao da izračua “desetine hiljada mogućih scenarija toka saobraćaja” za svakog korisnika puteva i odabere najbolji mogući u stvarnom vremenu. To je istovremeno smanjilo promet i emisije štetnih gasova, prenosi N1 Zagreb.

Važno je naglasiti i da se poboljšala bezbednost na raskrsnicama. Veštačka inteligencija bi mogla automatski da odredi prioritete hitnih službi, javnog prevoza i ranjivih učesnika u saobraćaju poput biciklista. Rad semafora takođe se može odgložiti ili produžiti kako bi se smanjila nervoza vozača i održao nesmetan promet.

Dodatno, sistem može da pruži izveštaje u stvarnom vremenu o opasnom ponašanju, poput prebrze vožnje i prolaska kroz crveno svetlo.

Kako sistem radi?

Rubni senzori, koje pokreće Nvidijina tehnologija, mogli bi da otkriju promet i razlikuju pešake i bicikliste od većih vozila. Na bazi podataka uživo, veštačka inteligencija bi mogla da prilagodi vremena semafora u stvarnom vremenu, čime se poboljšava protok saobraćaja i bezbednost.

Eksperiment je sproveden na pet raskrsnica na kampusu Univerziteta Britiš Kolumbija s gustim pešačkim saobraćajem.

“Koristeći platformu Nvidia Jetson, možemo da pružimo vrlo precizno i pouzdano rešenje zasnovano na neuronskoj mreži koje detektuje učesnike u saobraćaju na nadljudskom nivou u svim vremenskim uvslovima”, rekao je glavni tehnološki direktor NoTraffica Urijel Kac.

Rezultati eksperimenta? Tokom jedne godine vreme čekanja za pešake smanjeno je za 2.500 dana, dok se vreme čekanja za sve vozače smanjilo za neverovatnih 4.700 dana. Životna sredina takođe ima koristi od ove tehnologije, jer se procenjuje da su emisije ugljen-dioksida smanjene za 75 tona. Iako su kraće vreme čekanja i manji promet velike prednosti, poboljšana bezbednost ovog sistema je ipak najvažnija.

Takođe, Dženeral motors (GM) radi na sistemu Car-to-X, odnosno automobilu koji bi mogao da komunicira sa semaforima. Ideja bi bila da se vaš auto nikada više ne zaglavi na crvenom svetlu.

Sistem radi s GM-ovim sofisticiranim sistemom Ultra Cruise i može da uspri ili ubrza automobil u zavisnosti od semafora na koje nailaze. To bi smanjilo potrošnju goriva, uštedelo vreme i opustilo vozača.