Zašto uključivanje grejanja u automobilu pre vožnje nije dobra ideja

Auto 10. jan 202419:11 5 komentara
auto, grejanje
allme/Shutterstock

Grejanje u autu vam se čini kao odlična ideja dok ujutru idete na posao i putujete po hladnom vremenu, ali to nije baš tako sjajna ideja – evo i zašto.

Tokom zimskih meseci većina ljudi voli prvo da upali grejanje u automobilu, sačeka malo da se zagreje, pa tek onda krene u vožnju.

Međutim, stručnjak za vožnju Džejson Fensk objasnio je kako uključivanje grejanja bez pomeranja automobila zapravo povećava vreme zagrevanja, piše Danas.

Naviku da uključujete grejanje u autu sigurno imate još od vremena vaših roditelja i deluje vam sasvim logično da se vozite u toplom autu. Motori u novijim automobilima su mnogo drugačiji od onih koji se nalaze u automobilima koje su vozili vaši roditelji.

Moderni automobili su napravljeni tako da mogu da funkcionišu u svim uslovima. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa starijim modelima kojima je trebalo 10 do 15 minuta da se zagreju.

Kako biste ugrejali auto sve što treba da uradite jeste da malo sačekate i on će se tokom vožnje ugrejati jer mu motor radi punom parom.

Pored toga, prethodno zagrevanje može da izazove razblaživanje motornog ulja, gde sirovi benzin prodire u ulje, narušavajući njegova svojstva i na taj način izazivajući povećano habanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare