Bliži se dan za zamenu: Zašto su zimske gume važne i kada nema snega

Auto 24. okt 202323:50 7 komentara
gume, guma, vulkanizer, auto
Shutterstock

Iako temperature iznad 20 stepeni ne ukazuju na to, kalendar nas podseća da smo blizu 1. novembru - zakonskom roku za zamenu letnjih guma zimskim.

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na sve vozače da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i vozila pripreme za zimske uslove.

Prema zakonu, vozači su u obavezi da u periodu od 1. novembra do 1. aprila na vozilima imaju zimske gume, ako je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Agencija navodi da su zimski pneumatici preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

„Na ovim temperaturama, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje. Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici“, upozoravaju.

Na zimskim pneumaticima dubina šare mora biti minimum četiri milimetra. Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu „akvaplaninga”. Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zato što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnji, kažu iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vozačima se preporučuje da ne postavljaju zimske gume samo na prednje točkove, jer u tom slučaju lako može doći do proklizavanja automobila i zakretanja vozila u krivinama.

Sa druge strane, ukoliko se postave samo na zadnje točkove, može se dogoditi da tokom skretanja prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo. Zbog toga je veoma važno postaviti ih na sva četiri točka.

Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Pročitajte još:

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

„Samo podatak da je klizav kolovoz zbog vremenskih prilika u januaru, novembru i decembru prošle godine uticao na devet smrtnih ishoda i skoro 250 povreda u saobraćajnim nezgodama, dovoljno govori koliko je važno poštovanje svih saobraćajnih propisa“, upozorava Agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare