Kada kamere ne snimaju prolazak žutom trakom i koja pravila važe vikendom

Auto 10. nov 202208:07 25 komentara
N1

Zabrana kretanja žutom trakom za vozila koja ne obavljaju javni prevoz putnika na većini lokacija važi 24 sata, ali u određenim ulicama vožnja tom trakom nije dozvoljena samo u vreme saobraćajnog špica, odnosno od 7 do 9 časova i od 14 do 18 časova.

Ono što vozači ne bi smeli da zaborave jeste podatak da vremensko ograničenje za kretanje žutom trakom važi i tokom vikenda i državnih praznika, uprkos činjenici da je tada intenzitet saobraćaja drastično manji nego radnim danima.

Povezane vesti:

Na pojedinim lokacijama na kojima je ograničenje kretanja žutom trakom 24 sata saobraćajni policajci radi bržeg protoka saobraćaja povremeno dozvoljavaju prolazak svim vozilima, što se najčešće dešava na Brankovom mostu tokom popodnevnog špica.

U takvim slučajevima, kako su nam objasnili u Saobraćajnoj policiji, kamere ne detektuju prolazak žutom trakom.

„Kada je upaljena rotacija na policijskom automobilu, a saobraćajac rukom daje znak da je prolazak žutom trakom dozvoljen svim vozilima, saobraćajne kamere ne beleže prekršaj. Vozači tada ne treba da strahuju da će im stići prijava zbog kretanja žutom trakom, jer je saobraćajni policajac sve vreme na vezi sa kontrolnim centrom“, naglašavaju u Saobraćajnoj policiji, podsećajući da novčana kazna za nepoštovanje pravila žute trake iznosi 5.000 dinara.

Detaljan spisak žutih traka na teritoriji Beograda, kao i vreme u koje važi zabrana kretanja za vozila koja nisu u sistemu javnog prevoza putnika, možete pogledati OVDE ili u nastavku teksta:

Sekretarijat za saobraćaj

Komentari (25)

Vidi sve komentare